Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (ΠΕΣ) Ronald Lauder, προειδοποίησε σήμερα την UNESCO ότι θα δημιουργήσει όξυνση των εντάσεων στο Ισραήλ αν υιοθετήσει ψήφισμα που προωθούν οι Παλαιστίνιοι για την αναγνώριση του Τείχους των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ ως τμήμα του τεμένους Αλ Ακσα.

Λίγες ημέρες πριν την σχετική ψηφοφορία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, ο Πρόεδρος τους ΠΕΣ δηλώνει ότι «μια τέτοια πρόταση εναντιώνεται ευθέως προς το Καταστατικό της UNESCO που ορίζει σαφέστατα ότι στόχος του οργανισμού είναι να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια με την προώθηση της συνεργασίας και της συνύπαρξης. Η υποστήριξη του ψηφίσματος θα είναι γελοιοποίηση αυτής της θεμελιώδους αρχής του Οργανισμού. Η UNESCO δεν πρέπει να γίνει το πεδίο μάχης, διαφορών και συγκρούσεων ανάμεσα στις θρησκείες».

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣ προσθέτει: “Για χιλιάδες χρόνια, οι Εβραίοι ζουν και προσεύχονται στην Ιερουσαλήμ. Από το 1967, το Κράτος του Ισραήλ εξασφαλίζει και προστατεύει το δικαίωμα της προσευχής και της λατρείας και στις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που είναι παρούσες στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των Μουσουλμάνων να προσεύχονται στο Όρος.

“Ωστόσο, η κήρυξη του ιερότερου τόπου του Ιουδαϊσμού, του Δυτικού Τείχους του Ναού στο Όρος, ως Μουσουλμανικό σημείο θα είναι μια παρωδία. Αντί για την προώθηση της ειρήνης, το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές να εντείνουν την εκστρατεία τους κατά των Εβραίων, τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλα μέρη του Κόσμου”.

Ο κ. Lauder κάνει έκκληση σε όλες τις 58 χώρες-μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO να καταψηφίσουν  την πρόταση: «Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η πρόταση δεν υπερασπίζεται τον ιερό τόπο. Είναι ένα βίαιο χτύπημα κατά του Ισραήλ και των Εβραίων και θα είναι σπόρος σκληρής διαμάχης στην περιοχή, θα είναι κίνηση νομιμοποίησης της βίας. Πρέπει να  σταματήσει».

Η πρόταση που προωθείται από έξι αραβικά κράτη (Αλγερία, Αίγυπτο, Κουβέιτ, Μαρόκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), για λογαριασμό των Παλαιστινίων, ζητάει να αναγνωριστεί ότι το Δυτικό Τείχος του Ναού είναι τμήμα του τζαμιού Αλ-Ακσα και ονομάζεται Buraq Plaza.

Η πρόταση επίσης κατηγορεί το Ισραήλ για το πρόσφατο κύμα της βίας εκ μέρους των Παλαιστινίων και ζητά την καταδίκη του Ισραήλ για τις ανασκαφές κοντά στο Ναό και στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τις οποίες η πρόταση θέλει να εξομοιώσει με επιθετικότητα και παράνομα μέτρα κατά της λατρείας και της πρόσβασης των Μουσουλμάνων στο τζαμί Αλ Ακσα Τζαμί και ως προσπάθεια του Ισραήλ να σπάσει το status quo που ισχύει στην περιοχή από το 1967.

Επιπλέον, το σχέδιο ψηφίσματος επιδιώκει να επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόφαση της UNESCO ότι το Σπήλαιο των Πατριαρχών και ο Τάφος της Ραχήλ, δύο ιεροί τόποι της Δυτικής Όχθης και για τους Εβραίους και για τους Μουσουλμάνους, είναι και αυτό μέρος ενός Παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: μετάφραση άρθρου Ι.Κ. Αθηνών, 20.10.205

-Πρωτότυπο άρθρο Ronald Lauder, 18.10.2015, WJC

Διαβάστε σχετικά:

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

-WORLD JEWISH CONGRESS: Top UN official condemns Arab proposal to change status of holy sites in Jerusalem, October 20, 2015

-STATEMENT OF THE PRESIDENT OF THE WORLD JEWISH CONGRESS:Declaring Western Wall a Muslim site would make mockery of UNESCO principles, October 18, 2015

-AMERICAN JEWISH COMMITTEE: AJC Urges UNESCO to Reject "Western Wall" Resolution, October 19, 2015

 -ADL:Proposed UNESCO Resolution to Recognize Jerusalem’s Western Wall as Part of Al-Aqsa “Cynical and Incendiary”, October 19, 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

-TIMES OF ISRAEL: CONGRESS MEMBERS, JEWISH GROUPS RALLY AGAINST UNESCO RESOLUTION

Representatives call on US ambassador to UN body to quash initiative to claim Western Wall as Muslim holy site