Η 59η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που έγινε στην πόλη μας στις 9 Απριλίου 2002, υστέρησε κατά πολύ από τις αντίστοιχες επετείους των προηγούμενων ετών , πράγμα που οφείλεται αναμφισβήτητα στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Ισραήλ και έμμεσα μας επηρεάζουν.

    Υποτονική η παρουσία Αρχών και εκπροσώπων φορέων στην εκδήλωση, ενώ ύστερα από απόφαση διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας (με τη συμμετοχή των επίτιμων προέδρων Εσδρά Μωϋσή και Μιχάλη Λεβή και του προέδρου της Γεν. Συνέλευσης Βίκτωρα Μισδραχή), ματαιώθηκε η από μέρους των Αρχών κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.
    Ως χρέος, όμως, τιμής προς τους προσφιλείς μας νεκρούς κατατέθηκαν αθόρυβα μόνο δύο στεφάνια από την Κοινότητά μας και από τους Ομήρους λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και με την ευχή να είναι αιώνια η μνήμη τους στο χρόνο.
    Ετσι η εκδήλωση ουσιαστικά περιορίστηκε σε μια σεμνή τελετή με επιμνημόσυνη δέηση, άναμμα κεριών και ομιλία από τον πρόεδρο της Γεν. Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρώην όμηρο κ. Χάιντς Κούνιο.
    Ο κ. Κούνιο με φανερή συγκίνηση και έντονες μνήμες από τις τραγικές στιγμές που έζησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετέδωσε με μοναδικό τρόπο τις προσωπικές του εμπειρίες και τα μηνύματά του υποστηρίζοντας ότι "σήμερα το Ολοκαύτωμα προειδοποιεί την ανθρωπότητα για το μέλλον της και πρέπει να συνεχίσει να προειδοποιεί και τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει να γίνει μορφωτικό μάθημα ώστε οι άνθρωποι να συνάγουν τα συμπεράσματά τους για να αποφύγουν την επανάληψή τους", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούνιο, ο οποίος σημείωσε "ότι για να σταματήσει μία επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον θα πρέπει να μάθουν οι νέοι τι σημαίνει ανεκτικότητα, που είναι το αντίθετο του μίσους".
    Την εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησαν με την παρουσία τους ο νομάρχης Λάρισας κ. Γιάννης Φλώρος, ο δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Ν. Σιμόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κ. Αγοραστός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Β. Καραίσκος, Χ. Οικονόμου και Π. Σάπκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ν. Τζίκας, ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Απ. Μίζιος, ο πρώην βουλευτής κ. Γ. Καραμπάτσας, η πρώην αντιδήμαρχος κ. Λ. Γκολφινοπούλου, η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Αννα Καραμανώλη, ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας κ. Αγις Παπαστεργίου, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Μίνο Αλμπελανσή, μέλη της Κοινότητας και λιγοστοί φίλοι συμπολίτες.