Η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είναι η ημέρα που η διεθνής  Κοινότητα έχει αφιερώσει στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, του εγκλήματος της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού από τη Ναζιστική Γερμανία. Αυτή τη συμβολική ημέρα κράτη και διεθνείς οργανισμοί ανανεώνουν τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ορισμένες από τις δραστηριότητες και τα αφιερώματα που διοργανώνουν οι διεθνείς οργανισμοί για τη φετινή Ημέρα Μνήμης 2016:

- Με θέμα «Ολοκαύτωμα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ο ΟΗΕ –που καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Μνήμης με Ψήφισμά του το 2005- μέσα από το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει στοχεύει στο να αναδείξει τη σημασία και την αξία του αγαθού της αξιοπρέπειας του ατόμου. «Το Ολοκαύτωμα –που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δύο τρίτων του Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού- παραμένει μια από τις οδυνηρότερες υπενθυμίσεις της αποτυχίας της Διεθνούς Κοινότητας να τους προστατεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του φετινού προγράμματος.

- Η UNESCO μέσα από το πρόγραμμα υπό το γενικό θέμα «Από τις Λέξεις στη Γενοκτονία: Η αντισημιτική προπαγάνδα και το Ολοκαύτωμα»,  αποσκοπεί στο να επισημάνει τον καταστροφικό ρόλο της διάδοσης της συκοφαντίας και της προπαγάνδας στη δημιουργία ρατσιστικών προτύπων. Η σημασία της σωστής παιδείας καθίσταται ανάγκη στη σημερινή κοινωνία. «Η αποτροπή μιας γενοκτονίας ξεκινά από τα θρανία. Η παιδεία μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της ρητορικής του μίσους και της υποδαύλισης των προκαταλήψεων μέσα από την αποδυνάμωση της άγνοιας, προωθώντας την γνώση και την αντίληψη της συνύπαρξης, καλλιεργώντας το σεβασμό για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε μεταξύ άλλων η Γεν. Διευθύντρια της UNESCO Irina Bolova.

- Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος Μάρτιν Σούλτς θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα, στην έδρα του Ε.Κ. στις Βρυξέλλες, παρουσία ευρωβουλευτών και εκπροσώπων Εβραϊκών Κοινοτήτων από την Ευρώπη και τον κόσμο.

- Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών και αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, σε συνεργασία με ειδικούς επικοινωνίας, θα δημιουργήσει εύχρηστα εργαλεία για επαγγελματίες των ΜΜΕ για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ρητορικής μίσους και διάδοσης στερεοτύπων μέσω του ίντερνετ και των ΜΜΕ.

- Το  ιστορικό κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς διάλεξε το θέμα «Επιστροφές» για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στα θύματα αλλά κυρίως στους επιζώντες οι οποίοι παρά το τεράστιο τραύμα που υπέστησαν προσπάθησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στη ζωή.