Η Μέση Ανατολή είναι συνέχεια στις ειδήσεις. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να συμβαίνει κάτι που να σχετίζεται με την Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση. Δυστυχώς, επειδή μεγάλο μέρος της δημοσιογραφίας σήμερα γίνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, η συζήτηση συχνά στερείται ουσιαστικού πλαισίου και επιχειρημάτων. Το παρόν δοκίμιο, έργο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής AJC David Harris, με θέμα «Το Ισραήλ και η Αραβο-Ισραηλινή Διαμάχη: Σύντομος οδηγός για προβληματισμένους» -χωρίς να εξαντλεί το τεράστιο αυτό θέμα- επιδιώκει να αναπτύξει το ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο για μια γόνιμη συζήτηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο David Harris στην εισαγωγή: «Η ιστορία του Ισραήλ είναι η θαυμάσια υλοποίηση του δεσμού 3.500 ετών μεταξύ μίας χώρας, μίας πίστης, μίας γλώσσας, ενός λαού και ενός οράματος.

Είναι μία εμπνευσμένη ιστορία αντοχής, αποφασιστικότητας, θάρρους και ανανέωσης, είναι η ιστορία της επικράτησης της ελπίδας πάνω στην απελπισία».

Το βιβλίο «Israel and the Arab-Israeli Conflict: A Brief Guide for the Perplexed» διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο της AJC, σε πολλές γλώσσες, και στα ελληνικά.

Μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση ΕΔΩ, την αγγλική έκδοση ΕΔΩ.

Η ελληνική έκδοση (επιμέλεια: ΚΙΣΕ, μετάφραση: Λίλα Μορδοχάϊ) κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2016, και διανεμήθηκε κατά την τελετή Αναγόρευσης του David Harris σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που έγινε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 18.3.2016.