Στις 27.3.2016 έγινε στην Καστοριά, για δεύτερη χρονιά, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Έρευνας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς  «Άννα Ραδηνή», εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων της πόλης που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα στις 24.3.1944. Η εκδήλωση ξεκίνησε με περιήγηση στην τ. εβραϊκή συνοικία και κατέληξε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραββίνο Θεσσαλονίκης κ. Αχαρόν Ισραέλ και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους εβραϊκών οργανισμών και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συλλόγους της Καστοριάς.  

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς τον χώρο του Συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» όπου στην κατάμεστη αίθουσα έγιναν ομιλίες από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Πάνο Τσολάκη και τον δικηγόρο, ιστοριοδίφη κ. Θρασύβουλο Παπαστρατή, οι οποίοι έχουν κάνει διεξοδικές έρευνες και έχουν γράψει βιβλία για την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Καστοριάς εστιάζοντας και στην εβραϊκή παρουσία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προβολή και τεκμηρίωση της ιστορίας της πόλης.

Επίσης παρουσιάστηκε το ειδικό ιστορικό φυλλάδιο με θέμα την "Εβραϊκή Ζωή στην Καστοριά" που εκπονήθηκε το περασμένο φθινόπωρο με στόχο να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς, αλλά και τουριστικούς λόγους στην πόλη της Καστοριάς, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία στον απλό ή ειδικό επισκέπτη να προσανατολιστεί ιστορικά και γεωγραφικά στην παλιά εβραϊκή συνοικία.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μόρις Μαγρίζος, στην οποία αφού ευχαρίστησε το Ινστιτούτο «Άννα Ραδηνή» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, ανέφερε επιγραμματικά ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία από την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΤΙΚΑ:

-Δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου Έρευνας & Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς "ΑΝΝΑ ΡΑΔΗΝΗ" 

-Στις ιστοσελίδες www.fouit.gr & sentra.com.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ