Η Γαλλία έμελλε να βαφτεί ξανά στο αίμα και μάλιστα χθες την 14η Ιουλίου 2016, ημέρα εθνικού εορτασμού.

Η γιορτή του γαλλικού έθνους, η ημέρα της Βαστίλης, χτυπήθηκε από την τρομοκρατία. Η ημέρα προφανώς δεν επιλέχθηκε τυχαία: είναι η μέρα που συμβολίζει τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το νεωτερικό κόσμο συνολικά, όλα όσα δηλαδή μισούν οι φανατικοί τρομοκράτες. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Νίκαιας να γνωρίσει τη φρίκη ενός τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο απολογισμός είναι και πάλι βαρύς, με τους νεκρούς να ανέρχονται για την ώρα σε  84. Ο στόχος της επίθεσης είχε οριστεί από νωρίς,   ήταν το πλήθος που παρακολουθούσε με χαρά τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Γαλλίας.

Η Ευρώπη ζει στο φόβο. Το ερώτημα πλέον είναι πότε και πού θα γίνει το επόμενο χτύπημα, καθώς αυτός ο αιματηρός κύκλος δεν φαίνεται να κλείνει σύντομα. Όσο η τρομοκρατία δεν ηττάται ολοκληρωτικά, τόσο θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το φόβο να πλανάται από πάνω μας.

Η φραστική καταδίκη κάθε νέας τρομοκρατικής επίθεσης, προφανώς, δεν αρκεί. Οι εθιμοτυπικές ανακοινώσεις τείνουν να γίνουν κενά λόγια. Το  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, θεωρεί πως είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, προκειμένου να μπει τέλος σε αυτή την τραγωδία. Όσο μένουμε αδρανείς και απλοί παρατηρητές των γεγονότων, τόσο ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία θα κερδίζουν έδαφος και η Ευρώπη θα βυθίζεται στο σκοτάδι. Η ευθύνη που φέρουμε είναι πλέον ιστορική. Τέλος, ας είναι η σκέψη όλων μας, τούτες τις δύσκολες στιγμές, δίπλα στα θύματα και τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας.

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του WJC

-ΤΑ ΝΕΑ, 15.7.2016: Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία: Μακελειό με 84 νεκρούς στη Νίκαια

-ΤΑ ΝΕΑ, 15.7.2016: Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στη Νίκαια, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα