Καθώς πλησιάζει η εορτή του Ρος Ασανά και τελειώνει το έτος 5776, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου, σε όλους τους Εβραίους της Ευρώπης για τον εορτασμό του νέου θρησκευτικού Έτους. Εύχομαι η γλυκύτητα των ημερών αυτών, η οποία συμβολίζεται με τα μήλα και το μέλι, να αντικατοπτριστεί στη διάθεση όλων.

Κατά την εβραϊκή παράδοση η περίοδος αυτή είναι ώρα περισυλλογής και απολογισμού σχετικά με τα όσα επετεύχθησαν τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ευρώπη το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήρθε αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Γνωρίζω καλά την έντονη ανησυχία που έχουν οι εβραϊκές κοινότητες. Είναι οδυνηρό να ακούει κάποιος ότι πολλοί Εβραίοι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς να ζουν, να σπουδάζουν, να δουλεύουν και να προσεύχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη ανησυχούν για το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους, καθώς και για τις νέου τύπου απειλές.

Το Ρος Ασανά μας δίνει τη δυνατότητα να αναρωτηθούμε για το πού οδεύουμε, να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης, και θα συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να διαμορφωθεί μία κοινωνία όπου όλοι θα μπορούν να ζήσουν όπως το επιθυμούν αρκεί να συνυπάρχουν με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η Ευρώπη στέκεται κοντά στους Εβραίους πολίτες της και εγώ προσωπικά, μαζί με όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνω ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη μίας ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη.   

Για να διασφαλιστεί η στενή επικοινωνία με τις εβραϊκές κοινότητες σ΄ όλη την Ευρώπη, διορίστηκε, τον Δεκέμβριο του 2015, στη θέση της Ειδικής Συντονίστριας της ΕΕ για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, η κα Katharina Von Schnurbein, η οποία επισκέφθηκε της εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης για να ενημερωθεί για τις ανησυχίες τους, αλλά και για τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, τις οποίες μου μετέφερε.

Η Ευρώπη έχει ισχυρούς νόμους με τους οποίους ποινικοποιείται η δημόσια καταδίκη, η άρνηση ή η υποτίμηση του Ολοκαυτώματος με τρόπο που να προτρέπει σε βία ή μίσος.

Το ίδιο και σε ότι αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ό,τι ποινικοποιείται στον πραγματικό κόσμο, ποινικοποιείται και στο διαδίκτυο. Τον Μάιο, η ΕΕ από κοινού με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft θέσπισαν έναν κώδικα συμπεριφοράς που περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο.

Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς τις εβραϊκές κοινότητες, την εβραϊκή ιστορία, καθώς και το εβραϊκό μέλλον. Οι επόμενες γενιές πρέπει να κατανοήσουν τη μεγάλη συμβολή των Εβραίων στην Ευρώπη από πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα.

Εύχομαι σε όλους μια χαρούμενη και γλυκιά Νέα Χρονιά.                

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ