Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε  Αθηνών διοργανώνουν δύο διημερίδες την Παρασκευή και το Σάββατο 2 & 3 Δεκεμβρίου 2016 και την Παρασκευή και το Σάββατο 9 & 10 Δεκεμβρίου 2016 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, (Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια των διημερίδων θα προβληθούν οι ταινίες του Claude Lanzmann «Shoah» (1985) και «O τελευταίος των αδίκων»(2013) σε 1η δημόσια προβολή στην Αθήνα. Για την προβολή του «Shoah» θα γίνει ομιλία την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, από την Corinna Coulmas που ήταν η βασική συνεργάτης του Claude Lanzmann επί μια δεκαετία στην ταινία «Shoah». Η Corinna Coulmas είναι φιλόσοφος και συγγραφέας, έχει μελετήσει τον Εβραϊσμό και ιδιαίτερα τη Shoah. Υπήρξε συνεργάτης δύο μεγάλων διανοητών του Claude Lanzmann και του Saul Friedländer.

Οι δύο αυτές ταινίες του Claude Lanzmann συνιστούν μία ενότητα. Το ντοκιμαντέρ «Shoah», διάρκειας 9,5 ωρών, αποτέλεσε σταθμό στην προσέγγιση της γενοκτονίας των εβραίων ενώ  «Ο τελευταίος των αδίκων»,  διάρκειας περίπου 3,5 ωρών, το κύριο μέρος του οποίου γυρίστηκε την ίδια περίοδο με το «Shoah», εμβαθύνει σε μια συγκεκριμένη πτυχή του θέματος.

H μεγάλη διάρκεια των ταινιών υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να συμπεριληφθεί σ’ ένα μοναδικό έργο η έκταση ενός ανείπωτου πόνου και της καταστροφής ενός πολιτισμού από τον εθνικοσοσιαλισμό. Το περιεχόμενο των ταινιών θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα σε ψυχαναλυτές, ψυχιάτρους, ιστορικούς, σκηνοθέτες και κριτικούς του κινηματογράφου, κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες και δημοσιογράφους. Οι συζητήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν με την συμμετοχή των παρευρισκομένων θεατών,  θέλουν να αποτελέσουν έναυσμα ατομικής περισυλλογής. Oι απόψεις που θα διατυπωθούν από τους εισηγητές δεν φιλοδοξούν να μεταδώσουν από κάθεδρας γνώση ή ερμηνείες, αλλά την γνήσια προσπάθεια του κάθε ομιλητή να εκφράσει την πρόκληση που αποτέλεσε για τον ίδιο η μοναδικότητα της ταινίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ιστορικό γεγονόςπου είναι  αδύνατο να αναπαρασταθεί στην ολότητά του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

- ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ - ΔΙΗΜΕΡΙΔΕΣ ΦΙΛΜ / SHOAH