Δεκάδες επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος βρέθηκαν για ακόμα μια φορά στο Άουσβιστς-Μπιρκενάου για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα. Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν ο «κόκκινος στρατός» απελευθέρωσε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία.

«Κλαίω συνεχώς γιατί η ψυχή μας ακρωτηριάστηκε. Είμαστε τα παιδιά του στρατοπέδου. Παρ’ όλο που δεν ήμουν στο Άουσβιτς αλλά στο Λοτζ που το αποκαλούσαν μικρό Άουσβιτς για τα παιδιά και τους νέους της Πολωνίας υπήρχε μεγάλη σκληρότητα απέναντι μας», ανέφερε μια επιζήσασα. Εκατομμύρια εβραίοι, ρομά, σίντι και μέλη άλλων θρησκευτικών, κοινωνικών, πληθυσμιακών ομάδων εκτελέστηκαν από τους ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μπούντεσταγκ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων. Στην τελετή το «παρών» έδωσαν η Καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ.

Στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος Μόσε Κάντορ εξέφρασε την ανησυχία του στον Ποντίφικα για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Δύση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δυνάμεων του λαϊκισμού.

- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ από το ρεπορτάζ του euronews.

Πηγή: ιστότοπος euronews