Φέτος η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος τιμήθηκε στην καθορισμένη από το νόμο 27η Ιανουαρίου, με σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε
, ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΚΙΣ, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στη συμπρωτεύουσα.
    Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε ανέκαθεν φιλόξενο καταφύγιο για τους κατατρεγμένους Εβραίους της Ευρώπης. Το 1492, περίπου 20 χιλιάδες Εβραίοι από την Ιβηρική χερσόνησο ήρθαν να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα εβραϊκή κοινότητα της πόλης, όταν μετά από βασιλικό διάταγμα εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους. Με το πέρασμα των αιώνων οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες της Διασποράς, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Κατά την περίοδο προ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης αριθμούσε 50.000 μέλη και αποτελούσε το 20% του πληθυσμού της πόλης. Από αυτούς το 96% εκτοπίστηκε και εξοντώθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου. Πανελλαδικά οι απώλειες ανήλθαν σε 67.151 Εβραίους, επί συνόλου 77.377, δηλαδή χάθηκε το 86% του Εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας.
    Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν στο Μνημείο που αφιέρωσε η Ελληνική Πολιτεία, το 1997, στους Ελληνες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Ν. Τσιαρτσιώνης, ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ κ. Μεϊρ Σιτρίτ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Γ. Βαληνάκης και Ε. Στυλιανίδης, τέως υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, της Εκκλησίας, εκπρόσωποι των διπλωματικών και τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδας, αντιπροσωπείες ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων της Θεσσαλονίκης, εβραϊκοί οργανισμοί του εξωτερικού, καθώς και πλήθος κόσμου.
    Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος που αναφέρθηκαν στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και στη συνεισφορά τους στην πόλη μέσα στους αιώνες.
    Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δ. Σαλτιέλ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι "το Ολοκαύτωμα αφορά όλους και ως ιστορικό γεγονός και ως απειλή βαρβαρότητας που ο σύγχρονος πολιτισμός θα αδυνατεί να αποτρέψει, όσο υπάρχουν συνθήκες που όλοι γνωρίζουν και όπου η διαφορά φυλής, θρησκείας ή χρώματος συνιστά ένοχη διάκριση". Τόνισε, επίσης, ότι "ελπίζουμε κι εμείς ότι η θεσμοθέτηση της Εθνικής αυτής επετείου θα διδάξει, θα προβληματίσει και ταυτόχρονα θα αποθαρρύνει κάθε νεόκοπο κήρυκα του ρατσισμού. Θα αποτελεί εγγύηση ότι το τραγικό έγκλημα του Ολοκαυτώματος δεν θα λησμονηθεί και δεν θα επαναληφθεί ποτέ πια"
.
   
Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, κ. Σιτρίτ, μεταξύ άλλων, εξήρε τη στάση της Ελλάδας χαρακτηρίζοντάς την "αχτίδα φωτός", γιατί αντιστάθηκε στο φασισμό και αρκετοί Ελληνες έκρυψαν Εβραίους συμπολίτες τους για να γλιτώσουν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
    Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης, ο τ. υπουργός κ. Α. Τσοχατζόπουλος, οι πρέσβεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Αλμπερτ Σπίγκελ, των ΗΠΑ κ. Τσαρλς Ρις, της Ισπανίας κ. Χουάν Ραμόν Μαρτίνεζ-Σαλαζάρ, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας κ. Πωλ Ορτολάν, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντριου Αθενς.
    Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης, που εκπροσώπησε τον υπουργό κ. Μολυβιάτη, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι μια μέρα σημαντική για όλους μας. Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν μέλλον. Πρέπει, λοιπόν, να θυμόμαστε έτσι ώστε αυτές οι απάνθρωπες πράξεις της βαρβαρότητας του παρελθόντος να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον".
    Ο πρέσβης της Γερμανίας Δρ. Αλμπερτ Σπίγκελ είπε ότι εκπροσωπεί τη χώρα που ευθύνεται για το Ολοκαύτωμα. "Να μην λησμονήσουμε τα εγκλήματα και τα θύματα", σημείωσε και χαρακτήρισε τρομακτικούς και ασύλληπτους τους αριθμούς των ανθρώπων που εξοντώθηκαν.
    Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τσαρλς Ρις, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι δύο εβραίοι που υπηρετούσαν στο Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο ένας δεν γύρισε και σε ανάμνησή του έδωσαν το όνομά του σε μια αίθουσα του Προξενείου
.
   
Ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Ακης Τσοχατζόπουλος επεσήμανε: "Δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Είναι το μήνυμα το οποίο στέλνουμε οι Θεσσαλονικείς και οι ξένοι φίλοι μας, που τιμήσαμε την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα και συγχρόνως βέβαια τους 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς οι οποίοι υπήρξαν θύματα της ακραίας μορφής του φασισμού που ήταν ο ναζισμός"
.