ΟΛΛΑΝΔΙΑ:
Θα είναι Εβραίος ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας; Ο Μάριους Γιομπ Κοέν, δήμαρχος του Άμστερνταμ, είναι από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς της Ολλανδίας. Αυτό αποδείχθηκε και πρόσφατα ύστερα από σφυγμομέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας έδειξε ότι το 52% των Ολλανδών τον προτιμά για πρωθυπουργό έναντι του σημερινού χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και του ακροδεξιού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μπαλκενέντερ «έπεσε» τον περασμένο Φεβρουάριο όταν έχασε τη στήριξη του Εργατικού Κόμματος, με αφορμή την ολλανδική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Οι εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν τον Ιούνιο και ο Μ. Γιομπ Κοέν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Ο δημοφιλής δήμαρχος του Άμστερνταμ είχε λάβει το 2005 το βραβείο του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το περιοδικό «Τάιμ» για τη θετική του προσέγγιση προς τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας του και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε και κατεύνασε τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Άμστερνταμ, το Νοέμβριο του 2004, ύστερα από τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ από μουσουλμάνο εξτρεμιστή.
(E.J.C., 16.3.2010)