Στις 11.4.2010 τελέσθηκε στη Συναγωγή Μοναστηριωτών επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Σοά στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, η υφυπουργός Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, του προξενικού Σώματος, βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Κύρια ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής κα Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία αφηγήθηκε τη συγκινητική μα και διδακτική ιστορία της Τζαμήλας, μιας εβραιοπούλας από τη Θεσσαλονίκη που έζησε τη φρίκη της εποχής.
Σε κλίμα συγκίνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης μαζί με τον πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ανακοίνωσαν την απόφαση του Υπουργού να καταργηθεί ο νόμος 3933 / 1959 και το νομοθετικό διάταγμα 4016/ 1959, βάσει των οποίων η Ελλάδα παραιτείτο του δικαιώματος να δικάσει Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, αναστέλλοντας κάθε ποινική δίωξη εναντίον τους και μεταβιβάζοντας το δικαίωμα αυτό στις γερμανικές δικαστικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Βίκτωρ Μπενοζίλιο απήγγειλε το ποίημα «Ελπίδα» του Λεβή Μπενοζίλιο και η κα Βεατρίκη Μόσιου διάβασε αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ». Τα δύο παιδιά είναι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έξι επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης άναψαν ισάριθμα κεριά στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Την τελετή πλαισίωσε η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.