Ο διεθνής οργανισμός Special Olympics που ιδρύθηκε το 1968, διοργάνωσε και φέτος αυτούς τους «ξεχωριστούς» αθλητικούς αγώνες για ανθρώπους με διανοητική ανεπάρκεια και μαθησιακά προβλήματα.
Μετά τη συγκινητική τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 9.6.11 στον ιερό βράχο της Πνύκας στην Αθήνα, η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη για να μεταδώσει το ελπιδοφόρο μήνυμά της για έναν αρμονικό, ακόμα πιο όμορφο κόσμο με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους.
Η Φλόγα έφτασε στη Ρόδο στις 22.6.11 και η παλιά πόλη γέμισε από κόσμο: οι 2.000 αθλητές από τις 15 χώρες που συμμετείχαν, οι υπεύθυνοι διοργανωτές και οι εθελοντές αποτελούσαν ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα εθνών και θρησκειών.
Η Ισραηλινή ομάδα (120 άτομα) με τους συνοδούς της, επισκέφτηκε τη Συναγωγή στις 23.6.11 και παρόλη την έκδηλη κούραση των μελών της, μας εντυπωσίασε με την ζωντάνια, την ανεμελιά και την ευθυμία που την χαρακτήριζε. Με χορούς και τραγούδια έδωσαν μια γιορτινή νότα στην ημέρα και μας προέτρεψαν να μπούμε στο δικό τους κόσμο και να θαυμάσουμε την ψυχική δύναμη που διαθέτουν.

Η κα Κάρμεν Κοέν, εκπρόσωπος της Κοινότητας Ρόδου, υποδέχτηκε με χαμόγελο τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους. Πριν την αποχώρηση τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον εκπρόσωπο της αποστολής AmnonEshel ενώ στους αθλητές και στους συνοδούς μοιράστηκαν σακουλάκια με παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα. Οι αθλητές έμειναν ικανοποιημένοι από την υποδοχή και τη φιλοξενία της Κοινότητας Ρόδου και χάρισαν στην κα Κοέν σημαίες του αθλητικού τους σωματείου, έναν αναμνηστικό πίνακα καθώς και ένα χρωματιστό πανό που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει (φωτογραφία).