Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 τιμήθηκε η ηρωική θυσία του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή κατά το Αλβανικό Έπος, με εκδήλωση που φιλοξένησε και διοργάνωσε το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, με ομιλητές τον Συνταγματάρχη ε.α. και πρόεδρο της Ι.Κ. Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλα και τον έφεδρο Αντισυνταγματάρχη κ. Χρήστο Γούση.
Και οι δύο ομιλίες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάσθηκαν από διαφορετική σκοπιά, η κάθε μία. Ο κ. Β. Αλμπάλας, αφού σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Συνταγματάρχη Φριζή, τόνισε το εβραϊκό του συναίσθημα, απόρροια της παραδοσιακής ανατροφής που έλαβε από την οικογένειά του και το οποίο συνυπήρχε, σε πλήρη αρμονία, με την βαθιά ελληνικότητά του και τον πλήρη σεβασμό για την χριστιανική ταυτότητα των μαχητών του την οποία επικαλείτο συχνά στα πεδία των μαχών, προκειμένου να τους εμψυχώνει.
Ο κ. Χ. Γούσης επέλεξε μια ευρύτερη τοποθέτηση γύρω από την έλλειψη μνήμης για γεγονότα και μεμονωμένα άτομα που συνέβαλαν ουσιαστικά στο να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία, τόνισε δε την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, η οποία και διαμορφώνει τις συνειδήσεις των νεωτέρων γενεών και δίνει παραδείγματα αυτοθυσίας, άξια προς μίμηση. Όπως τονίστηκε, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο γύρω από τις ικανότητες που διέθετε ο Συνταγματάρχης Φριζής, ήταν η σχεδιαστική και εκτελεστική στρατηγική δράσεως στα πεδία των μαχών.
Η βραδιά έκλεισε με αναμνηστική έκθεση αφιερωμένη στον Συνταγματάρχη Φριζή με προσωπικά του αντικείμενα, ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό.
Παρόντες ήταν ο γιος του κ. Ιάκωβος Φριζής, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Δυνάμεων Ασφαλείας, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και πλήθος κόσμου.     
Ντόνα – Λίλιαν Καπόν
Γενική Γραμματέας ΚΙΣΕ