Ένα δημοτικό τραγούδι για τον ηρωικό Συνταγματάρχη Φριζή κυκλοφόρησε στο You Tube. Ακούστε το ΕΔΩ.
 
Το δημοτικό αυτό τραγούδι –συρτό- αποτελεί ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο. Ηχογραφήθηκε από την ORTHOPHONIC Αμερικής ORS-587  το 1941,  αμέσως μετά τη γενναία νίκη των Ελλήνων στο Αλβανικό Μέτωπο (1940 – 1941), με ερμηνευτή τον Πέτρο Λάντζα και σε μουσική του  Αντ. Σακελλάριου.
Το θέμα του τραγουδιού είναι εμπνευσμένο από τις ηρωικές νίκες που πέτυχε κατά των Ιταλών, ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, Έλληνας Εβραίος από τη Χαλκίδα. Η φυσιογνωμία του Συνταγματάρχη Φριζή -ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης στις 5 Δεκεμβρίου του 1940 και ήταν μεταξύ των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα- έμεινε θρυλική στα βουνά της Αλβανίας, εμψύχωνε τον αγώνα των Ελλήνων, ενώ ενέπνευσε ακόμα και στιχουργούς.
Το τραγούδι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της προσφοράς του Μ. Φριζή στον αγώνα για την Ελευθερία και της γενναιότητας της ελληνικής ψυχής.
Οι φωτογραφίες του βίντεο είναι από την έκδοση του ΚΙΣΕ «ΜΑΡ. ΦΡΙΖΗΣ» (Αθήνα 1977). Ο έφιππος ανδριάντας του Μ. Φριζή –με χορηγία και ενέργειες Ελλήνων των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα του «Συλλόγου Φίλων Συνταγματάρχη Φριζή» με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Μπιτσάρα (Μίτσιγκαν, ΗΠΑ)- τοποθετήθηκε στη γενέτειρά του Χαλκίδα τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ήδη από το 1971 βρίσκεται στη Χαλκίδα η προτομή του.