Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες σε έναν νέο κόσμο.

Πλήθος επισκεπτών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του και παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον 3 διαφορετικές προσεγγίσεις με κοινό παρονομαστή τη μνήμη και το σεβασμό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μουσείου, Ισαάκ (Νίνο) Σαλτιέλ μίλησε για την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, ενώ ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε κυρίως τη μεγάλη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το εβραϊκό στοιχείο.

Η Επιστημονική Υπεύθυνη του Μουσείου, Δρ. Ξένια Ελευθερίου αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής σημαντικών ιστορικών πληροφοριών για τους τόπους που συνθέτουν την τοπική εβραϊκή ιστορία.

Ο Ομότιμος καθηγητής Ξενής Σαχίνης παρουσίασε τα νέα έργα που δώρισε στο Μουσείο με τη θεματική «Φυλάκια Μνήμης» και προσπάθησε να εξηγήσει τον τρόπο που εμπνέεται κάθε έργο του.

Ο αρχαιολόγος Τάσος Παπαδόπουλος, έμπειρος στις περιηγήσεις σε τόπους εβραϊκού ενδιαφέροντος, κλείνοντας την ομιλία του, πρότεινε τη δημιουργία ενός μνημείου στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, φτιαγμένου από σπαράγματα του κατεστραμμένου εβραϊκού νεκροταφείου- κατά το πρότυπο της Κρακοβίας- αποτείνοντας φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Στις ίδιες ψυχές θέλησε να αφιερώσει και ο Νίκος Πάχτας την ψηφιακή εφαρμογή «Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη».

Μετά το τέλος των ομιλιών οι καλεσμένοι θαύμασαν από κοντά τα έργα του κυρίου Σαχίνη και δοκίμασαν την ψηφιακή εφαρμογή με τη χρήση των δύο οθονών αφής και των δύο μασκών εικονικής πραγματικότητας βλέποντας τα μνημεία της πόλης αλλιώς…

Πηγή: facebook ΕΜΘ