Στην Ισπανία έγινε φέτος η διεθνής αποστολή της Διάσκεψης Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (“Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations” -CoP). Εκατοντάδες εκπρόσωποι της CoP, από 12 έως 14.2.2014, συμμετείχαν στην αποστολή που επισκέφθηκε τη Μαδρίτη και στη συνέχεια το Ισραήλ. Παρόμοια επίσκεψη της CoP είχε γίνει προ διετίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθ΄ οδόν προς το Ισραήλ.  

O Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε στην αποστολή στην Ισπανία από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθυντής της CoP κ. Malcolm Hoenlein,

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε στις 12.2.14, με χαιρετισμό του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Μαδρίτης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε το πρόγραμμα των συναντήσεων και των επισκέψεων. Ακολούθησαν ομιλίες από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Αμύνης και του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας. 

Κατά τις εργασίες της Συνάντησης, στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας ενημέρωσης για την Ευρώπη, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής της Τζόιντ κ. Αλμπέρτο Σαντερέι, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ έκανε εισήγηση – ενημέρωση για τα καίρια θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό Εβραϊσμό και αφορούν την άνοδο του νεοναζισμού, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Γενικότερα τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τον Εβραϊσμό της Ευρώπης, το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο που καλύπτει ζητήματα σχετικά με την αύξηση αντισημιτικών ιστοσελίδων, οι οποίες ανέρχονται σήμερα στις 1.000, καθώς και η πυρηνική απειλή του Ιράν.

Ιδιαίτερα σημαντικές και ενδιαφέρουσες ήταν οι συναντήσεις των μελών της αντιπροσωπείας με το Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος Α’ στο παλάτι Ζαρζουέλα, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, καθώς και με τη δήμαρχο της Μαδρίτης, τον πρέσβη του Ισραήλ στη Μαδρίτη και με τον αρχηγό της Αστυνομίας. 

Επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία προς τιμήν των μελών παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβεία κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης, επισκέφθηκαν το Εβραϊκό Σχολείο, το Κέντρο Σεφαράντ – Ισραήλ και τη Συναγωγή. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη, την οποία ωστόσο δεν ακολούθησε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ λόγω επιστροφής του στην Ελλάδα, στην ιστορική πόλη του Τολέδο, η οποία πριν από πέντε αιώνες είχε σημαντικό ρόλο στην εβραϊκή ζωή της χώρας.