Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο YNET news (24.7.2015, Israeli bikers ride through Auschwitz on way to Berlin Games) για τη συμμετοχή Ισραηλινών μοτοσικλετιστών στην τελετή αφής της φλόγας της 15ης Ευρπωπαϊκής Μακαβιάδας, στο Βερολίνο.

Η τελετή έναρξης έγινε στις 28.7.15. Βίντεο και πρόγραμμα μπρορείτε να δείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Έχοντας ξεκινήσει από το Ισραήλ στις 4.7.15, οι μοτοσικλετιστές μετέφεραν τη φλόγα της Μακαβιάδας περνώντας την Ελλάδα και από εννέα ακόμη χώρες, αναπαριστώντας μία ιστορική διαδρομή του 1931 που διαφήμισε και καθιέρωσε την πρώτη Μακαβιάδα. Παράλληλα, η όλη διαδρομή κινηματογραφήθηκε για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ Back to Berlin που -εκτός από ντοκουμέντο για τη Μακαβιάδα- αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Το ΚΙΣΕ και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν με την παραγωγή του ντοκυμαντέρ και την ομάδα μοτοσικλετιστών για το πέρασμά τους από την Ελλάδα και την καταγραφή της ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού στα πλαίσια του ντοκυμαντέρ. Διαβάστε σχετικά στον ιστότοπο του ΚΙΣΕ.

Επίσης, τρεις Ελληνοεβραίοι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν την ομάδα και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Ο Μάριος Ιεχασκέλ, στη μνήμη του πατέρα του Ιάκωβου επιζώντα του Άουσβιτς, ο Ντέιβιντ Νεγρίν και ο Ντάνυ Τζάφος, συμμετείχαν στα γυρίσματα του Β2Β στην Πολωνία, στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

- WJC για τη 15η Μακαβιάδα: Ronald Lauder: Holding the European Maccabi Games in Hitler’s Olympic Stadium is a ‘triumph of good over evil’