Του εκτελεστικού διευθυντή του ΚΙΣ Γαλλίας (CRIF) Robert Ejnes: «Η αρχή της γιορτής του Χανουκά βρήκε τη Γαλλία σοκαρισμένη από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών. Η άνοδος του Εθνικού Μετώπου –παρότι αναμενόμενη- επαληθεύτηκε πλήρως. Σε μερικές περιφέρειες περισσότεροι από το 40% των ψηφοφόρων έδωσαν την ψήφο τους σε αυτό το ξενοφοβικό και λαϊκίστικο κόμμα, αρκετοί ίσως για να δηλώσουν απλώς τη δυσαρέσκειά τους για την τοπική πολιτική.

Είναι λοιπόν «αστείο» να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο να εκτυλίσσεται τη στιγμή που οι Εβραίοι όλου του κόσμου ανάβουν τα κεριά του Χανουκά για να γιορτάσουν τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους. Είναι η έμφυτη εμπιστοσύνη που έχουν οι Εβραίοι για το μέλλον ύστερα από 2000 χρόνια ιστορίας. Έχοντας περάσει περιόδους σκότους, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εθνική ιστορία, οι Εβραίοι διατηρούν τη θετική πίστη τους στο πεπρωμένο της χώρας του φωτός.

Όπως και άλλοι, δεν μπορούμε να αντέξουμε να δούμε τη Γαλλία να βουτάει και πάλι στη δίνη της δημαγωγικής πολιτικής και της ξενοφοβίας.

Τι θα κάνουν οι πολιτικοί, τι θα πουν οι διαμορφωτές γνώμης, τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι την ερχόμενη εβδομάδα; Αυτή η εβδομάδα του Χανουκά είναι πλούσια σε γεγονότα, σε σύντομες φράσεις, σε ευρηματικότητα.

Σε ό,τι αφορά το CRIF, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε το Εθνικό Μέτωπο.

Όμως αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε την άλλη μάχη μας κατά του εξτρεμιστικού τζιχαντισμού, που έχει σκοτώσει στο Παρίσι -τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο- που έχει σκοτώσει στις ΗΠΑ, που έχει σκοτώσει στην Αγγλία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και αλλού.

Οι μάχες μας είναι πολλές και θα τις πολεμήσουμε κάθε μία ξεχωριστά με όλες μας τις δυνάμεις».

 ** Το Χανουκά ξεκίνησε στη Γαλλία με το δημόσιο άναμμα της Χανουκιγιά μπροστά στον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, σε μια εκδήλωση που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ύστερα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών τον περασμένο μήνα. Με την παρουσία τους στην εκδήλωση, που ξεπέρασε τα 6.000 άτομα, οι Εβραίοι του Παρισιού δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην υποκύψουν στον τρόμο. Εκτός από την εκδήλωση στον πύργο του Άιφελ, 30 ακόμη δημόσιες εκδηλώσεις για το άναμμα Χανουκιγιότ έγιναν στην πόλη του φωτός και 100 σε όλη τη χώρα.

Σχετικά:

- The Times of Israel, 7.12.15