* Παρουσία επιζώντων και της ηγεσίας του Ελληνικού Εβραϊσμού * ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με θάρρος και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου. 

Σε ειδική εκδήλωση, και τηρώντας ενός λεπτού σιγή, η Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τίμησε σήμερα 27.1.2016 την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Παρόντα στην εκδήλωση ήταν όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έκανε λόγο για πρωτοβουλία που αποτελεί τιμή για το ελληνικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συμμετάσχει στην χορηγία για την δημιουργία μόνιμου μνημειακού χώρου στο Άουσβιτς, για τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων που άφησαν τη ζωή τους εκεί. [Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής]

«Ο όρος Ολοκαύτωμα δηλώνει την ολική καταστροφή, τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί. Επρόκειτο για γενοκτονία, δηλαδή για την προσχεδιασμένη προσπάθεια να αφανισθεί ένας λαός», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στους έλληνες αντισημίτες, που δεν χάνουν ευκαιρία, όπως είπε, «να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό των Ελλήνων Εβραίων με κάθε είδους πιθανούς και απίθανους τρόπους», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αίμα των Ελλήνων Εβραίων χύθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας όπως και το αίμα των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών όποτε η πατρίδα το χρειάστηκε. Οι Έλληνες Εβραίοι όταν αναφέρονται στους ίδιους χρησιμοποιούν το επίθετο «ομόθρησκοι» και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευτική μειονότητα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν κατοικούν σ' αυτά τα χώματα από την αρχαιότητα;».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε επίσης σε σειρά συγκεκριμένων ενεργειών που έχει προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τους Έλληνες Εβραίους, με στόχο «να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του Ολοκαυτώματος για την παγκόσμια και την ελληνική ιστορία».

Όπως είπε, το Ολοκαύτωμα έχει συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία ενώ το Υπουργείο συνδιοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ετήσια επίσκεψη μη Εβραίων μαθητών στο Μουσείο του Άουσβιτς.

«Το 2015 διοργανώθηκε για πρώτη φορά με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Προχωράμε και φέτος στην επανάληψή του», τόνισε και πρόσθεσε:
«Υποστηρίζονται, επίσης, πρωτοβουλίες σχολείων για την συνεργασία με σχολεία της αλλοδαπής που έχουν ως αντικείμενο το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες. Μια τέτοια συνεργασία υλοποίησε το 6ο Λύκειο Νέας Σμύρνης με σχολείο των ΗΠΑ». «Σήμερα, εγκαινιάζεται το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών. Το παράδειγμά αυτών των μη Εβραίων Ελλήνων μας, που μέσα στη Κατοχή διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν την ζωή των Εβραίων Ελλήνων, είναι ένα φως ελπίδας που δείχνει σταθερά την οδό της αρετής και της δημοκρατίας. Ας το ακολουθήσουμε», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας. 

[* Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Υπουργού Παιδείας]

[* Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Με ιδιαίτερο σεβασμό η Ελληνική Πολιτεία τιμά σήμερα, όπως κάθε χρόνο στην επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς, τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερο αποτροπιασμό στην ανάμνηση της μαζικής εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού από το χιτλερικό καθεστώς, που έπληξε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο και την κοινότητα των Ελλήνων Εβραίων.

Η Ελληνική Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η μνήμη αυτού του γεγονότος να παραμένει ζωντανή και να παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές. Παράλληλα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση ιστορικών αδικιών σε βάρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για τη θεσμική κατοχύρωση του σεβασμού της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η Ελλάδα στηρίζει, συμμετέχοντας ενεργά, όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες για το σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος και για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και κάθε άλλου φαινομένου μισαλλοδοξίας, προκειμένου η ανθρωπότητα να μην ζήσει τέτοιες θηριωδίες ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

* ΝΔ: Ποτέ ξανά!

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα 17.000.000 ανθρώπων που εξοντώθηκαν από μία στρεβλή και αρρωστημένη ιδέα. Μία διαστροφή που προκάλεσε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Μία παγκόσμια ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Και μία ημέρα Τιμής των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Σαν σήμερα, όταν στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώνονταν τα κολαστήρια στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας.

Και προσθέτει: «Ημέρα μνήμης, όμως, δεν σημαίνει μόνο ημέρα συναισθηματικής φόρτισης. Οφείλει να αποτελεί και ημέρα ιστορικής αφύπνισης. Να διαδίδει μηνύματα ανθρωπιάς και ηθικά διδάγματα στις μελλοντικές γενεές.  Να στέλνει παντού το μήνυμα “ποτέ ξανά”».

* ΠΑΣΟΚ: Να αποτρέψουμε την ξενοφοβία που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

«Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος μας θυμίζει εμφατικά την τραγωδία και τις θηριωδίες κατά των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ας γίνει και αφορμή προβληματισμού για τα σύγχρονα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνουν δίπλα μας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι «το ιστορικό παρελθόν μάς υπενθυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι όλες και όλοι είμαστε ίσοι, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου και αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή».

«Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να ρισκάρουν τα πάντα για να σωθούν, ας φροντίσουμε, όλες και όλοι να αποτρέψουμε την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, στην χώρα, στη γειτονιά μας», επισημαίνει ακόμα και καταλήγει: «Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου». 

O Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε σήμερα στη βουλή, στην Ειδική εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, για να τιμήσει τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Σε εγρήγορση καλεί το Ποτάμι 

Ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που μπορεί να επαναληφθεί υπήρξε το Ολοκαύτωμα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, το Ποτάμι, με βαθύ σεβασμό στη μνήμη όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των οικογενειών τους, καλεί σε εγρήγορση κάθε πολίτη που σέβεται τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την απόρριψη και την ανεπιφύλακτη καταδίκη κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να προσβάλει τα δικαιώματα, τον πολιτισμό και τις αξίες της ανθρωπότητας», σημειώνει και προσθέτει: «Οποιαδήποτε φυλετική, θρησκευτική, γλωσσική ή άλλη διάκριση, αποτελεί εκκολαπτήριο μίσους που οδηγεί στον παραλογισμό και τον ευτελισμό του ανθρώπου».

ΑΝΕΛ: Η Ελλάδα τιμά τα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Οι Έλληνες με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, τιμούν τη μνήμη και αποδίδουν φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες τους Έλληνες Εβραίους, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη και προσθέτει:

«Για την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς, η ανθρωπότητα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν με τα εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος. Η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας, αντιστέκεται στη λήθη και τιμά τα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η μνήμη του Ολοκαυτώματος έχει αξία όχι μόνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα, αλλά και ως κινητήρια δύναμη στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η Ελληνική Πολιτεία, με συστηματικές της ενέργειες, συνδράμει ανελλιπώς τις διεθνείς προσπάθειες για το σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος». Και καταλήγει: «Σήμερα οι κοινωνίες, τα κράτη, η διεθνής κοινότητα και οι απλοί πολίτες είμαστε όλοι μαζί υποχρεωμένοι να θωρακίσουμε τη σημαντικότερη αξία που είναι η ζωή».

[ΠΗΓΗ: ΑΝΤΕΝΝΑ, 27.1.2016]