Σε συνέχεια των αντισημιτικών επεισοδίων που πλήττουν τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τον βανδαλισμό 170 τάφων στο εβραϊκό νεκροταφείο του Σέντ Λούις, στην Πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ, το ΚΙΣΕ απέστειλε, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, την παρακάτω επιστολή συμπαράστασης προς την εβραϊκή κοινότητα του Σέντ Λούις. Ανάλογη επικοινωνία είχε το ΚΙΣΕ με εβραϊκούς οργανισμούς και προσωπικότητες των ΗΠΑ που με δηλώσεις, ανακοινώσεις Τύπου και άρθρα τους, στηλιτεύουν την έξαρση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ και καλούν την Αμερικανική Κυβέρνηση και τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αντιδράσουν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Εβραϊκοί οργανισμοί ευχαρίστησαν το ΚΙΣΕ για την συμπαράσταση του Ελληνικού Εβραϊσμού στο πρωτόγνωρο κύμα αντισημιτικών περιστατικών στην Αμερική. Στην επιστολή του ΚΙΣΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Με ανησυχία και αναστάτωση πληροφορηθήκαμε την είδηση για τον βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου του Σέντ Λούις και τα πρόσφατα επεισόδια αντισημιτισμού στις ΗΠΑ.

Το ΚΙΣΕ καταδικάζει με τον πιο σαφή τρόπο τον βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου του Σέντ Λούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ, και συμπαρίσταται στις Εβραϊκές Κοινότητες των ΗΠΑ στη μάχη κατά του αντισημιτισμού. Η πρόσφατη επίθεση στο νεκροταφείο φέρνει στη μνήμη τη μαύρη εποχή των προκαταλήψεων και του εκφοβισμού των εβραϊκών κοινοτήτων.

Εκτιμώντας το επεισόδιο στο Σέντ Λούις, στο πλαίσιο ευρύτερων απειλών για τοποθέτηση βόμβας σε κέντρα εβραϊκών κοινοτήτων ανά τις ΗΠΑ, το ΚΙΣΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την αύξηση των βίαιων αντισημιτικών επεισοδίων στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι το περιστατικό αυτό θα αποτελέσει σήμα συναγερμού και ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση θα σταθεί με αποφασιστικότητα κατά του αντισημιτισμού, του μίσους και της μη ανοχής».

Σχετικά:

- Ανακοίνωση της Ι.Κ. Αθηνών για την έξαρση αντισημιτικών επεισοδίων στις ΗΠΑ.

- Στον ιστότοπο του ΚΙΣΕ

- US Vice president visits vandalized Jewish cemetery

- AJC condemns attack on Jewish cemetery

- David Harris: Open Letter to President Trump on Anti-Semitism (Huffington Post, Feb. 20, 2017)

- WJC President Ronald Lauder: “American Jews are worried; it’s time to address the issue of anti-Semitism"