Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) διαπίστωσε ότι πάνω από 382.000 αντισημιτικές αναρτήσεις έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του 2016 - κατά μέσο όρο 43,6 δημοσιεύσεις την ώρα, ή μία ανάρτηση κάθε 83 δευτερόλεπτα. Η έρευνα του WJC, που διεξήχθη από την ισραηλινή ειδικευμένη εταιρεία «Vigo Social Intelligence», έδειξε επίσης ότι το συντριπτικό ποσοστό του 63% όλων των αντισημιτικών περιεχομένων στο διαδίκτυο βρίσκεται στο Twitter.

 «Γνωρίζαμε ότι ο αντισημιτισμός στο διαδίκτυο βρίσκεται σε άνοδο, αλλά οι αριθμοί που μας αποκάλυψε αυτή η  έκθεση μάς δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο ανησυχητική είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση», δήλωσε ο  Ρόμπερτ Ρ. Σίνγκερ, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του WJC.  «Ελπίζουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει αφυπνιστικά για όλα τα διαδικτυακά φόρουμ, για να διαφυλάξουν τα ηθικά πρότυπα, να απαλλαγούν από σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο, και να κάνουν τον ψηφιακό κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους μας».

Η έρευνα του WJCανέλυσε δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις σε είκοσι διαφορετικές γλώσσες στο Facebook, το Twitter, το YouTube, το Instagram, σε ιστολόγια και άλλα φόρουμ. Μετά από το Twitter, ο μεγαλύτερος αριθμός αντισημιτικών μηνυμάτων εντοπίζεται σε ιστολόγια, σε ένα ποσοστό της τάξης του 16%. Το 11% των αναρτήσεων αντισημιτικού περιεχομένου δημοσιεύτηκε στο Facebook, ακολουθεί το Instagram με 6%, το YouTube με 2%, ενώ ένα άλλο 2% βρίσκεται σε διάφορα άλλα φόρουμ.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για να καθορίσουν εάν μια ανάρτηση είναι αντισημιτική ή όχι βασίζονται στον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) του Μαΐου 2016, βάσει του οποίου «αντισημιτισμός είναι μια ορισμένη αντίληψη περί των Εβραίων που μπορεί να εκφραστεί ως μίσος προς τους Εβραίους. Οι προφορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στοχεύουν κατά Εβραίων ή μη Εβραίων και/ή της ιδιοκτησίας τους, κατά των θεσμών της εβραϊκής κοινότητας και θρησκευτικών κτηρίων». Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος εδώ.

Οι σχετικές αναρτήσεις εντοπίστηκαν μέσω μιας βάσης δεδομένων της αναζήτησης φράσεων και όρων στο διαδίκτυο, στη συνέχεια μεταφράστηκαν στις βασικές γλώσσες και έγινε σάρωση του διαδικτύου. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα διαβάστηκε και κωδικοποιήθηκε από τους αναλυτές για να βελτιωθούν και να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι ποιοτικές αναζητήσεις. Διαβάστηκαν 7.600 αναρτήσεις σε διαφορετικές γλώσσες, υποδεικνύοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του 2% του συνολικού λόγου που περιλαμβανόταν στην ανάλυση.

Οι αναρτήσεις που ασκούν κριτική στο Ισραήλ ή στην πολιτική του Ισραήλ δεν προσμετρήθηκαν στην έρευνα αυτή.

Ολόκληρη η μελέτη και η λεπτομερής ανάλυση θα δημοσιοποιηθούν στις 25 Απριλίου 2017, στην ολομέλεια του WJCπου συγκαλείται στην Νέα Υόρκη.

Πηγή: WORLD JEWISH CONGRESS