Παπούλιας: Να μείνει ζωντανή η μνήμη
 
Με επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, όπου σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων και επισκέφθηκε το κρεματόριο, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος, συνοδευόμενος από την ελληνική αποστολή, ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου, στα κτίρια 4 και 5 και αντίκρισε τα σημάδια της φρίκης του Ολοκαυτώματος.
Συγκλονισμένος από τη ναζιστική θηριωδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδοκίμασε τους θιασιώτες των ναζιστικών φρικαλεοτήτων, δηλώνοντας: «Οσες φορές ακουμπάει κανένας αυτό το «τείχος του θανάτου» γεμίζει από ντροπή για το κατρακύλισμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Χρέος όλων μας είναι να μην καθίσει η σκουριά πάνω σ’ αυτό το τραγικό ιστορικό γεγονός της ναζιστικής βαρβαρότητας. Οποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που ζήσαμε σήμερα. Ετσι μονάχα θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ίσως μια νέα επέλαση αντιδημοκρατικών δυνάμεων.»
Ο κ. Παπούλιας υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών του Αουσβιτς: «Τιμώ με την παρουσία μου τις χιλιάδες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες συμπολίτες μου.» Στη συνέχεια μετέβη στο γειτονικό στρατόπεδο του Μπιρκενάου, όπου στάθηκε συγκινημένος μπροστά στην εντοιχισμένη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων, αποτίοντας, όπως είπε, φόρο τιμής και στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν.
Κατά την παραμονή του στην Πολωνία ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε επίσης με Ελληνες ομογενείς τους οποίους προέτρεψε να μην ξεχνούν την Ελλάδα.
 
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, 10.7.2013