Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2434 επισκέπτες και 7 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ του κ. ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Ολοκαύτωμα και οι λέξεις...

Oταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το σημείωμα, η υπόθεση με τις δηλώσεις Πελεγρίνη ήταν ακόμη σε έξαρση. Κι εγώ σε μια συναισθηματική αναστάτωση. Αποφάσισα λοιπόν να αφήσω ένα μικρό διάστημα για να μπορέσω να δω την υπόθεση αυτή με την καθαρότητα της χρονικής απόστασης και όσο γίνεται αμερόληπτα από το βάρος των διαστάσεων που πήρε.

Είναι σοβαρή τελικά αυτή η υπόθεση; Ή θα πρέπει να την κατατάξουμε σε μια «ατυχή» στιγμή και να δεχθούμε τις διορθωτικές δηλώσεις του υφυπουργού, που διαβεβαιώνει για τις αγαθές προθέσεις του και αποδίδει την έκφραση-κλειδί «οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος» σε παραδρομή;

Η προσεκτική ανάγνωση ολόκληρης της ομιλίας του υφυπουργού διατυπώνει με σαφήνεια το εξής επιχείρημα από την πλευρά του: «Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι μία από τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί ο Ελληνισμός. Αν μπορέσουμε να την οικειοποιηθούμε –με ανάλογο τρόπο που ο εβραϊκός λαός οικειοποιήθηκε το Ολοκαύτωμα– τότε μέσα στο κλίμα συμπάθειας που θα δημιουργηθεί από τη συσχέτιση του Ελληνισμού προς την καταστροφή, η διεκδίκηση αποζημιώσεων για όσα υπέστημεν από υπαιτιότητα άλλων μπορεί να καταστεί αποτελεσματική».

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η σωστή λέξη δεν ήταν η «οικειοποίηση» αλλά η «ανάδειξη», εννοεί από τους Εβραίους του Ολοκαυτώματος. Oπως επί λέξει αναφέρει σε άλλο σημείο: «Οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των». Δηλαδή εμείς οι Εβραίοι, με λίγα λόγια, ταυτιστήκαμε με το Ολοκαύτωμα και «με επιμονή και υπομονή εξασφαλίσαμε την ανάδειξή του (οικειοποίηση στο πρωτότυπο κείμενο) ώστε να εξασφαλίσουμε τη δικαίωσή μας».

Περισσότερα...
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς το ΚΙΣΕ,  σε απάντηση της επιστολής που του είχε απευθύνει το ΚΙΣΕ σχετικά με την αναφορά του στο Ολοκαύτωμα κατά την ομιλία του στη Βουλή:

«Μαρούσι, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λυπούμαι ειλικρινά που η αναφορά μου στο φίλο εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρεξηγήθηκε με τόσο αβασάνιστο τρόπο. Απεναντίας, αναφέρθηκα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως παράδειγμα που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας εμείς οι Έλληνες.

Μετά τιμής

Θεοδόσης Πελεγρίνης».

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος απέστειλε στον υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη την επιστολή που ακολουθεί, στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις του ΚΙΣΕ σχετικά με τις αναφορές του στο Ολοκαύτωμα:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η ομιλία σας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού» ξάφνιασε δυσάρεστα όλους τους Έλληνες Εβραίους αλλά και κάθε, πιστεύουμε, δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Η αγωνία σας για το μέλλον της Ελλάδος δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται με την παραποίηση της έννοιας και της πραγματικότητας του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, κύριε Υφυπουργέ, δεν παραπέμπει «στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων που δρουν στους κόλπους ενός λαού».

Ως Ολοκαύτωμα ορίζεται το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διέπραξαν οι Γερμανοί  Ναζί και οι  συνεργάτες τους, υλοποιώντας συστηματικά το εφιαλτικό σχέδιό τους για έναν κόσμο χωρίς Εβραίους. Δεν είναι κάτι που «πέτυχαν» οι Εβραίοι, είναι αυτό ακριβώς που υπέστησαν.

Η έκφρασή σας ότι  οι Εβραίοι «οικειοποιήθηκαν», δηλαδή, έκαναν δική τους μια γενική ιδέα του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς για να κερδίσουν «τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου» και να δικαιωθούν, έστω και εάν τη διορθώσατε εκ των υστέρων, αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου.

Το Ολοκαύτωμα του λαού μας, με όλη την τραγική μοναδικότητά του, εγγράφεται στη μακρά σειρά διωγμών και γενοκτονιών της ιστορίας, και μέσα εκεί ακριβώς βρίσκει και το ξεχωριστό νόημά του. Κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού», θα περιμέναμε να αναφερθείτε στον κοινό πόνο των λαών που έχουν υποστεί φονικούς διωγμούς, και όχι να προβείτε σε παραλληλισμούς που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γεν. Γραμματέας ΜΩΫΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ

Περισσότερα...
 
22ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ Ι.Κ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΙΣΕ – Αθήνα 18 Σεπτεμβρίου 2016 PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 18.9.2016 συγκλήθηκε στην Αθήνα το εξ αναβολής 22ο Τακτικό Συνέδριο Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με δέηση που ανέπεμψε ο Ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του απερχομένου Δ.Σ. του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύχρονη ενασχόλησή του με τον Ελληνικό Εβραϊσμό και απευθύνθηκε συγκινημένος στη νέα γενιά που θα αναλάβει τα ηνία του.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Λάζαρος Αρούχ, αφού καλωσόρισε τους Αντιπροσώπους, έκανε μια ενημερωτική ανασκόπηση των εργασιών της 26ης Ιουνίου και στη συνέχεια συζητήθηκε η έκθεση πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης για την περίοδο 27 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2016. Οι Αντιπρόσωποι ψήφισαν ομόφωνα την απαλλαγή του απερχομένου Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την εκλογική διαδικασία, αναγνώστηκε ο κατάλογος των υποψηφίων και έγινε η ψηφοφορία, κατά την οποία το ενιαίο ψηφοδέλτιο που προτάθηκε από τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Αθηνών και Θεσσαλονίκης έλαβε 12 ψήφους έναντι μιάς του ψηφοδελτίου του κ. Γιομτόβ (Ακη) Ρομπίσα.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου συνεχάρη το νεοεκλεγέν Δ.Σ., το οποίο αποσύρθηκε για την πρώτη του Συνεδρίαση και τη συγκρότηση σε Σώμα. Το νέο Δ.Σ. του ΚΙΣΕ έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Συνάντηση του Michael Roth με την ηγεσία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Στις 15-9-2016 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Μichael Roth, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας το 2014, είχε εκφράσει την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να υποστηρίξει την δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Roth, είχε εκτενή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δ. Σαλτιέλ, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη και τον Πρόεδρο της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Α. Σχίζα, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία των διαφόρων θεμάτων που άπτονται της δημιουργίας του  Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την σταδιακή ολοκλήρωση του.

Ο κ. Roth επιβεβαίωσε εκ νέου την επιθυμία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να σταθεί αρωγός και να ενισχύσει οικονομικά το έργο με το ποσό των 10.000.000€ αντιλαμβανόμενος τη σημασία της δημιουργίας ενός τέτοιου ιδρύματος, διεθνούς εμβέλειας, όχι μόνο για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και για την πόλη αλλά πολύ περισσότερο για τη χώρα μας.

Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  κ. Roth, είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί την Συναγωγή Μοναστηριωτών, τη μοναδική προπολεμική Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, η αποκατάσταση της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με πόρους που διέθεσαν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το “TheHerbert Simon Family Foundation”.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae