Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1950 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 74 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ ΓIΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Πορεία μνήμης για τα 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε Θεσσαλονικείς Εβραίους, θύματα του ναζισμού, στο στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιργκενάου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, με κατάληξη τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Εκατοντάδες πολίτες περπάτησαν από την πλατεία Ελευθερίας και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μέχρι τον Παλιό Σταθμό, από τον οποίο ξεκινούσαν από τον Μάρτιο του 1943 «τα τρένα του θανάτου» για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην κορυφή της πορείας τέθηκαν μαθητές από το Ισραήλ με πλακάτ, που ανέφεραν «Ποτέ Ξανά», καθώς και σχολεία της πόλης, ενώ συμμετείχαν επίσημοι και πολίτες.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ενώ παραβρέθηκαν υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλευτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, οι ραβίνοι της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), επιζήσαντες, απόγονοι των θυμάτων του ναζισμού, κ.ά.

«Τριάντα έξι συγγενείς μου έφυγαν για το Άουσβιτς - Μπιργκενάου και άλλα στρατόπεδα. Όλοι χάθηκαν. Επέστρεψε μόνο ο πατέρας μου, ο Ααρών Μπενουζίλ» δήλωσε με συγκίνηση ο εβδομηντάχρονος -μόλις τεσσάρων χρονών τότε - Δαβίδ Μπενουζίλ από τη Λάρισα.

Περισσότερα...
 
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2017 PDF Εκτύπωση E-mail

Παρουσία πλήθους επισήμων πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, μαζί με την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν-Άμπα.

Ακόμη, το «παρών» έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο βουλευτής ΝΔ Ά Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρώην περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την άφιξή του στο χώρο της εκδήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, εξέφρασε την ειλικρινή του χαρά που παρευρίσκεται στην τελετή. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση αφιερωμένη στα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Κατόπιν, ξεκίνησαν οι ομιλίες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΔΩ). Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ιστορία της θείας του πατέρα του που πήρε υπό την προστασία της μια Εβραιοπούλα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΔΩ).

Περισσότερα...
 
ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το γερμανικό κράτος θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τη δημιουργία του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο συγχρόνως θα έχει και το χαρακτήρα ενός εκπαιδευτικού κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι έως τώρα διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης έγιναν στις 14.12.2016  βεβαιότητα, μετά την έγκριση της σχετικής δαπάνης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Ενώπιον των μελών της επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ παρουσίασαν τα σχέδια για την ίδρυση του Μουσείου.

Οι δύο άνδρες, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Θεσσαλονικιώτικης αντιπροσωπείας είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση και με συγκίνηση τη θερμή ανταπόκριση των γερμανών βουλευτών οι οποίοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. «Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε» όπως είπαν εκφράζοντας την απόλυτη υποστήριξή τους στην προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαλτιέλ παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης και μίλησε για τον σχεδόν πλήρη αφανισμό της εξ αιτίας του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε τη σπουδαιότητα που έχει για την πόλη, για την ιστορία της αλλά και για το μέλλον της, η δημιουργία αυτού του Μουσείου και ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη του Βερολίνου.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠ.ΕΞ. Φ.Β. ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ι.Κ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για την επιστολή την οποία απέστειλε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Φρανκ – Βάλτερ Σταινμάγερ προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με την οποία η Γερμανία αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των Εβραίων της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, ο Γερμανός υπουργός ανακηρύχθηκε ως επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που έγινε στη Συναγωγή Μοναστηριωτών, στις 4.12.2016.

Διαβάστε στους παρακάτω συνδέσμους:

- Την επιστολή του Γερμανού Υπ.Εξ. προς τον Πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης.

- Την  ομιλία του Δρ. Φρανκ – Βάλτερ Σταινμάγερ στη Θεσσαλονίκη (4.12.2016).

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2017

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 
ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Φ.Β. ΣΤΑΪΝΜΑΙΕΡ PDF Εκτύπωση E-mail

Επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επίσκεψή του στη συναγωγή των Μοναστηριωτών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε στη μοναδική προπολεμική συναγωγή της πόλης που εξακολουθεί να υφίσταται και η οποία έγινε μεταπολεμικά ο πυρήνας της εβραϊκής ζωής και των προσπαθειών αναβίωσης της Κοινότητας μετά το Ολοκαύτωμα.

«Η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, σε αναγνώριση της αποφασιστικής σας συνδρομής στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ της κοινότητάς μας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καθώς και της συμβολής σας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, αποφάσισε να σας τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της», τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στη συναγωγή, η κτιριακή αποκατάσταση της οποίας έγινε με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Είναι για μένα στιγμή βαθιάς χαράς και ευγνωμοσύνης να γίνομαι δεκτός, σήμερα, ως επίτιμο μέλος της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Όχι, στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω: είναι θαύμα! Θαύμα της συμφιλίωσης. Ένα θαύμα φτιαγμένο από το χέρι του ανθρώπου -από τα δικά σας τα χέρια, αγαπητή κοινότητα, που τείνετε σ' εμάς, τους Γερμανούς, δεχόμενοι τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στο κέντρο της κοινότητάς σας», υπογράμμισε, λίγο αργότερα, στη δική του ομιλία, ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος, προσερχόμενος άναψε ένα κερί στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου του Γ' Ράιχ και ξεναγήθηκε στην έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων που φυλάσσονται στη συναγωγή.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae