Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) Δρ. Μοσέ Κάντορ δήλωσε ότι η άνοδος του εκλογικού ποσοστού που έλαβε το νεοναζιστικό κόμμα Jobbik στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας (6.4.2014) πρέπει να αποτελέσει πηγή σοβαρής ανησυχίας για την Ευρώπη.

«Η άνοδος του Jobbik –ενός ξεδιάντροπα νεοναζιστικού κόμματος- θα πρέπει να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», είπε ο Μ. Κάντορ. «Για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη γινόμαστε μάρτυρες της εκμετάλλευσης της δημοκρατίας από εκείνους που είναι πολέμιοί της».

«Είναι πράγματι μια μαύρη ημέρα για την Ουγγαρία».

Πριν από τέσσερα χρόνια το Jobbik είχε λάβει το 16,7% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας και είχε αναδειχθεί σε τρίτο κόμμα. Σήμερα σταθεροποίησε και αύξησε τη δύναμή του στο ανησυχητικό σημείο του ενός στους πέντε των Ούγγρων ψηφοφόρων.

«Πρόκειται για ένα κόμμα που τρέφεται από το μίσος», συνέχισε ο Μ. Κάντορ. «Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας πρέπει τώρα να επιβεβαιώσει ότι το μίσος αυτό δεν θα γίνει ανεκτό ούτε μέσα στην κυβέρνηση, ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε στους δρόμους της Ουγγαρίας».

«Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δίνουν μια ισχυρή ώθηση στην Ακροδεξιά εν όψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Είναι καθήκον τόσο των Ευρωπαίων ηγετών όσο και των ψηφοφόρων να βεβαιώσουν ότι ένα ισχυρό μήνυμα θα δοθεί από όλους τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της Δημοκρατίας προς τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους: ότι το μίσος δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».

EJC - Βρυξέλλες, 6.4.2014