Στις 19.2.2014, η Ι.Κ. Θεσσαλονίκης προχώρησε στην κατάθεση αίτησης κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ηθική δικαίωση και την επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής για την απελευθέρωση των μελών της Κοινότητας που υποχρεώθηκαν, δια της βίας, να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για την ηθική δικαίωση και την επιστροφή των λύτρων μέσω των Ελληνικών δικαστηρίων το 1997. Η διαδικασία, που διήρκησε 17 χρόνια, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2013, με την απόρριψη του αιτήματος της Κοινότητας από τον Άρειο Πάγο, λόγω δωσιδικίας.

Στις 4.3.14 για το θέμα αυτό, το ΚΙΣΕ έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, απαιτώντας από τη Γερμανία την επιστροφή του ποσού των 1,9 δισεκατομμυρίων δραχμών (σημερινής αξίας 61 εκατομμυρίων δολαρίων), που πληρώθηκαν στον Ναζί Διοικητή της Μακεδονίας Μαξ Μέρτεν για την απελευθέρωση των 10.000 Εβραίων ανδρών της πόλης που υποχρεώθηκαν από τις ναζιστικές Αρχές να εργαστούν κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες.   

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καλεί τη Γερμανία να επιλύσει οριστικά το ζήτημα αυτό και να επιστρέψει το απαιτούμενο ποσό στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης».