Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4560 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου που ανεγέρθη, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, σε ανάμνηση του παλαιού Εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκε το έτος 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.

Το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο ιδρύθηκε κατά την πρώϊμη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι πρώτοι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το 1942 απλώνονταν από την οδό Εγνατία μέχρι τις 40 Εκκλησιές και περιελάμβανε τον τόπο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης. Μια έκταση μεγαλύτερη από 350.000 τετραγωνικά μέτρα που  περιελάμβανε περισσότερους από 300.000 τάφους.

Η καταστροφή του νεκροταφείου, που ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 και ολοκληρώθηκε εντός ολίγων εβδομάδων, προηγήθηκε του εκτοπισμού των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου.  Ελάχιστα μέλη της Κοινότητας κατάφεραν να διασώσουν τα οστά των προγόνων τους.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα λάβει χώρα εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πάρκο Αστεροσκοπείου - είσοδος από την Κεντρική Πύλη).

Δελτίο Τύπου Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

4 Νοεμβρίου 2014

Πηγή: Ι.Κ. Θεσσαλονίκης

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae