Το Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.) διοργάνωσε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, εκδήλωση στη μνήμη των Εβραίων της Ξάνθης που εξοντώθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Η εκδήλωση έγινε στον εξωτερικό χώρο της καπναποθήκης όπου οι Εβραίοι κρατήθηκαν μετά τη σύλληψή τους από τις Βουλγαρικές Αρχές και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν, τον Μάρτιο του 1943, στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου.

Κατά την εκδήλωση έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Δρ. Πωλ Χάγουελ και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. κ. Στέλιος Σκιάς και ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωυσής Μαγρίζος. Αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης και αφού ευχαρίστησε το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. για την πρωτοβουλία ο κ. Μαγρίζος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Εκδηλώσεις όπως η σημερινή τιμούν, αλλά συγχρόνως υπενθυμίζουν και διδάσκουν. Τιμούν τη μνήμη αυτών στους οποίους αφιερώνονται, υπενθυμίζουν στους συγχρόνους σημαντικά γεγονότα του καιρού τους και – το κυριότερο – διδάσκουν στους νεώτερους όσα δεν γνωρίζουν, αυτά που πρέπει να ξέρουν και προπάντων να μη λησμονούν».

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Κασαπίδης,  Δρ. Ιστορίας και μέλος του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ έκανε την κεντρική ομιλία με θέμα «Τα συμβάντα κατά τον Μάρτιο του 1943 στην Ξάνθη». Ακολούθησε ανάγνωση ποιημάτων του Στέφανου Ιωαννίδη από το βιβλίο του Θωμά Εξάρχου «Οι Εβραίοι στην Ξάνθη», και του Δημήτρη Κασαπίδη για τους «Εβραίους της Ξάνθης».