Στις 30 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο μικρό νησί του Ιονίου Ερείκουσα, εκδήλωση βράβευσης του νησιού για την αλληλεγγύη και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι κάτοικοί του στην περίοδο της Κατοχής κρύβοντας τα μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων Εβραίων από την Κέρκυρα.

Η τελετή, η οποία έγινε στην κεντρική πλατεία της Ερείκουσας, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ραούλ Βάλλενμπεργκ και τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Ελληνικού Εβραϊσμού «Κεϊλά Κεντοσά Γιάννενα» της Νέας Υόρκης, τη Δημοτική Κοινότητα Ερείκουσας, τη συγγραφέα Υβέτ Κορπορόν, καθώς και συγγενών των σωτήρων και των διασωθέντων.

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ραούλ Βάλλενμπεργκ για την ανάδειξη ιστοριών διάσωσης διεθνώς εντάσσεται μεταξύ άλλων και το νησί της Ερείκουσας. Η ηρωική στάση του ιερωμένου του νησιού πατέρα Ανδρόνικου, καθώς και των κατοίκων του που συνέβαλαν στη διάσωση της οικογένειας του Σάββα Ισραήλ, τιμήθηκε με τη συμβολική τοποθέτηση μαρμάρινης επιγραφής στο Μουσείο της Ερείκουσας. Tα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής επιγραφής «House of Life - Οίκος της Ζωής» έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Ραούλ Βάλλενμπεργκ κ. Ντάνυ Ράινερ.

Κατά την εκδήλωση έγιναν ομιλίες από τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Ραούλ Βάλλενμπεργκ κ. Ντάνυ Ράινερ, τον αντιδήμαρχο Κέρκυρας, εκπρόσωπο της δημοτικής ενότηταςτης Ερείκουσας κ. Ανδρέα Γουλή, την εκπρόσωπο του Συλλόγου «Κεϊλά Κεντοσά Γιάννενα» κα Μάρσια Οικονομόπουλος, τη συγγραφέα Υβέτ Κορπορόν, καθώς και από απογόνους των σωτήρων και των διασωθέντων, κατά τις οποίες ξετυλίχτηκε η συγκινητική ιστορία διάσωσης της οικογένειας του Σάββα Ισραήλ από την Κέρκυρα, καθώς και η θαρραλέα στάση των κατοίκων του νησιού. Αναγνώστηκε επίσης μήνυμα του προέδρου του Ιδρύματος Ραούλ Βάλλενμπεργκ κ. EduardoEurnekianστο οποίο αναφέρεται ότι με την εκδήλωση αυτή μνημονεύεται και τιμάται η θαρραλέα στάση και η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι κάτοικοι της Ερείκουσας, οι οποίοι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους συνανθρώπους τους.   

Στην εκδήλωση, ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Μώρις Μαγρίζο, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των κατοίκων του νησιού και επεσήμανε: «Στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι δοκιμαζόμενες σήμερα σύγχρονες κοινωνίες, ιστορίες αυτοθυσίας όπως αυτή των κατοίκων της Ερείκουσας αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, έμπνευση και ενθάρρυνση. Αυτό ο «Οίκος της Ζωής» σηματοδοτεί παράλληλα και ένα «Μάθημα Ζωής».    

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την καλλιτέχνιδα κα Λίνα Ορφανού Μπαμπίνη, την οποία συνόδευε ο κιθαρίστας κ. Κώστας Τσουκαλάς.

Τη συγκινητική τελετή που έγινε στην Ερείκουσα τίμησαν με την παρουσία τους οι δύο γιοι της διασωθείσας Ρόζας, καθώς και περισσότεροι από 200 ξένοι και Έλληνες επισκέπτες.

Διαβάστε σχετικά:

-ΕΘΝΟΣ: Το ξεχασμένο νησί των ηρώων

-The International Raoul Wallenberg Foundation: The island of Ereikousa declared "House of Life"