Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Ημέρα Ελλήνων Εβραίων, Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, βουλευτών, μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, διεθνών οργανισμών, διπλωματών ξένων χωρών, φορέων της πόλης, κ.α.

Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά), από τον ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρόν Ισραέλ.

Από την πλευρά της, η σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ Tammy Ben-Haim αναφέρθηκε στα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και σημείωσε ότι και σήμερα, απέναντι σε φαινόμενα αντισημιτισμού του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, απαιτείται ενεργοποίηση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σημείωσε, ότι με ικανοποίηση βλέπει το τελευταίο διάστημα «Ισραηλινούς γιατρούς, νοσοκόμες και κοινωνικούς λειτουργούς, εθελοντές στην Ελλάδα, στο νησί της Λέσβου, να βοηθούν πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν» και σε συνεργασία με τις αρχές να σώζουν ζωές και επεσήμανε, ότι παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι και η κυβέρνηση στην Ελλάδα ανταποκρίνονται σε αυτό το έργο, επιδεικνύοντας «συμπόνια και ανθρωπισμό». «Σήμερα, καθώς θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους ναζί, πρέπει να θυμόμαστε και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεχωριστά κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Ώστε κάτι τέτοιο, να μη μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε.

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι και η περιφέρεια ενώνει τις δυνάμεις της με την εβραϊκή κοινότητα για τη δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος και τόνισε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να διδάσκεται, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα. «Τα σύννεφα του ολοκληρωτισμού πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, την ίδια στιγμή που σαν καταιγίδα ξεσπάει η έντονη ριζοσπαστικοποίηση σε κύκλους του Ισλάμ. Σε μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της ελευθερίας, τα άκρα δεν έχουν χώρο. Για αυτό και οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να είμαστε μαζί ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα. Στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της έλλειψης ανοχής και διακρίσεων με όποια μορφή και εάν εμφανίζονται» πρόσθεσε.

Στο χαιρετισμό του ο κεντρικός ομιλητής, σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, υπογράμμισε ότι «αυτή η μέρα μνήμης είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί ακριβώς δεν έπρεπε να υπάρχει και γιατί αυτά τα γεγονότα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συμβεί» και σημείωσε ότι πρέπει να εντείνουμε τη προσπάθειες μας ενάντια στην άνοδο φαινομένων βίας , ρατσισμού, μη ανεκτικότητας και μισαλλοδοξίας, όπου εμφανίζονται. Μιλώντας, παρουσία μεταξύ άλλων και του συγγραφέα του έργου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ότι η μεγαλύτερη «ανταμοιβή» του για την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» ήταν όταν ένα κοριτσάκι, βγαίνοντας από την αίθουσα προβολής, τον ρώτησε απορημένο «εάν αυτά έγιναν». «Κάναμε την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» για αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να πούμε: Ναι αυτά έγιναν. Για να θυμίσουμε σε αυτούς που ξεχνάνε και να πούμε σε όσους δε γνωρίζουν τι είναι ναζισμός, τι είναι φασισμός. Για να καταγγείλουμε τον παραλογισμό των φυλετικών, θρησκευτικών και κάθε είδους διακρίσεων. Για να πούμε ότι η άρνηση ιστορικών γεγονότων για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το Ολοκαύτωμα, δεν είναι αποδεκτή. Για να δράσουμε όλοι μαζί, ώστε τα φαντάσματα να ξαναγυρίσουν στον πάτο της ιστορίας. Για να πούμε ποτέ ξανά».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου «πρέπει να θυμόμαστε, έστω και με μια ταινία», γιατί και η εικόνα έχει δύναμη και γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις «η σιωπή είναι έγκλημα» και υπέμνησε τη θυσία των οκτώ ελληνοεβραίων βουλευτών, οι δύο από τους οποίους εκτελέστηκαν επί τόπου από τους ναζί και άλλοι έξι χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ, αναφέρθηκε στη μεθοδικότητα με την οποία εξόντωσαν οι ναζί, στο πλαίσιο του ναζιστικού σχεδιασμού της «Τελικής Λύσης», την εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα, παρά τα όσα συνέβησαν, ορισμένοι «συνεχίζουν να ασπάζονται και να προβάλουν ιδεολογίες που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες διεθνείς συγκυρίες και τις συνθήκες που αυτές διαμορφώνουν» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και να επενδύουμε στην παιδεία», γιατί «έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε στη μνήμη» τα γεγονότα και τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος, ως χρέος και προς τις νεώτερες γενιές. Σημείωσε, ως εξαιρετικά σημαντικό, ότι φέτος για πρώτη φορά, η ελληνική Βουλή σε ειδική εκδήλωση μνήμης, τίμησε με αφορμή την επέτειο, τη μνήμη των Ελλήνων εβραίων στο θρήσκευμα, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντίνης υπενθύμισε τα κρούσματα βίας, τρόμου και αντισημιτισμού, που έχουν σημειωθεί πρόσφατα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως και τις ειδήσεις που φτάνουν για «νέα συρματοπλέγματα» και τις «νέες πόλεις -γκέτο για να περιοριστούν οι άμοιροι πρόσφυγες» και τόνισε ότι οι νεκροί του Ολοκαυτώματος, «αν μπορούν να δουν τα στρατόπεδα των προσφύγων αναρωτιούνται, γιατί ο κόσμος δεν έχει μάθει τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος και μας φωνάζουν να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε». «Ας ακούσουμε τη φωνή τους. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τη δική μας νέα καθημερινότητα, τη δική μας πραγματικότητα» είπε ο κ. Κωνσταντίνης.

Χαιρέτισε επίσης, εκπρόσωπος της «Διεθνούς Ένωσης Μνήμης Ολοκαυτώματος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Τάσος Κουράκης (αντιπρόεδρος της Βουλής), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Ζουράρης, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων, ο διοικητής του Γ'ΣΣ Ηλίας Λεοντάρης, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Καναδά, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ουγγαρίας, διπλωμάτες ξένων χωρών, εκπρόσωποι ξένων οργανισμών, φορέων, κ.α.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

O ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος: καθήκον ή εργασία μνήμης;

Ξέρετε ότι ως διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και, προσωπικά εγώ ως δήμαρχος, δίνουμε έμφαση στα ιστορικά ζητήματα του πρόσφατου παρελθόντος που η πόλη επιμελώς έκρυβε τόσα χρόνια.

Για ποιον υπάρχουν αυτές οι επέτειοι; Για ποιον η πορεία του Μαρτίου; Σαφώς όχι για τους Εβραίους συμπολίτες μας. Αυτοί έχουν τη δική τους ημέρα μνήμης και έχουν να διεργαστούν τα δικά τους θέματα με τον δικό τους τρόπο, τον σπαρακτικά βιωματικό. Εμείς, οι μη Εβραίοι Θεσσαλονικείς, έχουμε να επιτελέσουμε ένα δημόσιο-πολιτικό και ένα προσωπικό καθήκον συνολικά ως κοινότητα και προσωπικά ο καθένας και η κάθε μία.Στο τέλος της εκτέλεσης αυτού του καθήκοντος μπορούμε όλοι μαζί, χριστιανοί κάθε δόγματος, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, άθεοι και αγνωστικιστές να υπάρξουμε ως πραγματική κοινωνία πολιτών.

Εδώ, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχουν ΟλοκαυτώμαΤΑ και κακώς η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί τον όρο στον πληθυντικό για τα όσα φρικτά υπέστησαν τα μαρτυρικά χωριά.Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων και σεβόμαστε το πένθος τους. Δεν χρειάζεται όμως κάθε σφαγή, κάθε γενοκτονία να ονομάζεται Ολοκαύτωμα! Γίνεται εκ του πονηρού και επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του Ολοκαυτώματος που είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας και ειδικά από τα σχολεία. Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει την κατεύθυνση οι εκπαιδευτικοί να αφιερώσουν του χρόνου παραπάνω από δύο ώρες για να συζητηθεί το Ολοκαύτωμα!

Ο Paul Ricoeur είπε ότι: «Το καθήκον της μνήμης είναι να αποδίδεις με την ανάμνηση δικαιοσύνη σε κάποιον άλλον, διαφορετικό από σένα». Και αυτό κάνουμε εμείς ως δημοτική αρχή εδώ και πέντε χρόνια.

Στέκομαι σήμερα μπροστά σας ως ο πρώτος δημότης της πόλης και σας καλώ να συλλογιστούμε το Ολοκαύτωμα συλλογικά μέσα στη συνθετότητά του. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση «Είμαστε όχι μόνο ό,τι θυμόμαστε, αλλά και ό,τι ξεχνάμε».

Εμείς θυμόμαστε, λοιπόν. Και επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε να θυμόμαστε εμείς και να θυμούνται και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι η υπόσχεσή μου σήμερα».

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων Ολοκαυτώματος  στη Θεσσαλονίκη

«Κυρίες και κύριοι,

Την 27η Ιανουαρίου 1945 έκλεισαν για πάντα οι πύλες του Άουσβιτς. Για όσους είχαν ανέλπιστα επιζήσει, αυτό ήταν το τέλος μιας πορείας θανάτου στις πιο οδυνηρές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Για την ανθρωπότητα, ήταν η συνειδητοποίηση του τέλους μιας εποχής, όπου ο χρόνος σταμάτησε απέναντι στην κτηνωδία των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα ζούσαν περισσότεροι από 79.000 Εβραίοι πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, σχεδόν το 90% των Ελλήνων Εβραίων είχε εξολοθρευτεί. Το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσε η κοινότητα της Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της χώρας, η πάλαι ποτέ Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, από την οποία προέρχομαι, και της οποίας ο φόρος αίματος παραμένει αιώνιος, φανός του μαρτυρίου των Ελλήνων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ’ Ράιχ.

Ο όρος Ολοκαύτωμα δηλώνει τη γενοκτονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί. Την προσχεδιασμένη προσπάθεια να αφανισθεί ένας λαός, υπό το βλέμμα άβουλων παρατηρητών και την έμπρακτη απόδειξη του ηρωικού μεγαλείου των Ελλήνων, «Δικαίων των Εθνών» που με αυτοθυσία αγωνίστηκαν για τη διάσωση των συμπολιτών τους.

Περισσότερο από 70 χρόνια μετά τις πρώτες εκτοπίσεις Ελλήνων Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου του Γ’ Ράιχ, μία φράση μένει ισχυρή, "ποτέ ξανά να μην ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες θηριωδίες". Μέλημά μας παραμένει, να στοχαστούμε γύρω από τις συνθήκες που γεννούν τις συμφορές. Τα δεινά δεν προκύπτουν αιφνίδια, αλλά ποτίζουν σα δηλητήριο τις κοινωνίες, έως ότου οι πανανθρώπινες αξίες της ζωής, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, δεν βρίσκουν πια καταφύγιο στις ψυχές των ανθρώπων. Ως Έλληνες αναμετριόμαστε με το βάρος των αρχών και των αξιών, που πρώτα αρθρώθηκαν σε τούτη εδώ τη χώρα και επαναβεβαιώνονται στις ακτές των ελληνικών νησιών, που με σεβασμό και αξιοπρέπεια υποδέχονται ικέτες πρόσφυγες, θυμίζοντας το ηθικό βάρος των γεγονότων και των συνεπειών τους.
Οι Έλληνες Εβραίοι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας που αγωνίστηκε για την Ευρώπη, γη ειρήνης και ευημερίας, όπου ο άνθρωπος αποτελεί υπέρτατη αξία. Οι μνήμες δεν σβήνουν ποτέ, όμως παραποιούνται. Χρέος μας, συνεπώς, δεν είναι μόνο η διατήρηση της μνήμης, ως πρόληψη ανάλογων δεινών, αλλά και η υπεράσπιση της αλήθειας και του δικαίου των ανθρώπων που την ορίζει. Ειδικά εκείνων, για τους οποίους ο επιτάφιος λόγος προστάζει: Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος.

Σας ευχαριστώ».

Πηγή: ιστοσελίδα www.typosthes.gr, 31.1.2016