Μπουένος Άιρες, 15-17 Μαρτίου 2016

Από τις 15 έως και τις 17 Μαρτίου 2016 έγινε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress– WJC). Στην Ολομέλεια του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι και παρατηρητές από 67 χώρες. Πρόεδρος εκλέχτηκε ομόφωνα, ανανεώνοντας  τη θητεία του για τρίτη διαδοχική φορά, ο Ρόναλντ Λόντερ.Ο ελληνικός εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και αντιπρόεδρο του WJC κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.

Στις 15.3.2016 πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο παρουσία του Προέδρου της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησαν και καλωσόρισαν τους Συνέδρους εκ μέρους των Εβραϊκών Οργανισμών της Αργεντινής ο κ. Αριέλ Κοέν Σαμπάν και ο κ. Ράλφ Τόμας Σάιεγκ. Ομιλία έγινε επίσης από τον πρόεδρο του WJC, ο οποίος ανέφερε πως επιλέχθηκε η Αργεντινή ως τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου διότι επρόκειτο να συζητηθεί μεταξύ άλλων, το ζήτημα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες το 1992 και του κτηρίου Εβραϊκών Οργανισμών ΑΜΙΑ (Asociación Mutual Israelita Argentina) το 1994. Και για τις δύο επιθέσεις κρίθηκαν υπεύθυνοι το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος του WJC, αναφερόμενος στα δύο αυτά τρομοκρατικά χτυπήματα, οι έρευνες για τα οποία αμαυρώθηκαν με σκάνδαλα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε: «Δεν ήταν απλώς επιθέσεις κατά των Εβραίων, αλλά επιθέσεις κατά της Αργεντινής […]. Η δολοφονία του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νιζμάν δεν ήταν απλώς επίθεση σε έναν Εβραίο νομικό. Ήταν επίθεση σε ολόκληρο το σύστημα  δικαιοσύνης της Αργεντινής».

Στο δείπνο παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφερόμενος στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, επεσήμανε πως η κυβέρνησή του δεσμεύεται απολύτως να  συμβάλλει με κάθε τρόπο στο να σημειωθεί πρόοδος στη διερεύνηση αυτών των επιθέσεων. «Η Αργεντινή είναι έτοιμη να μπει στον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο του 2015 και επανέλαβε την απόφασή του, σεβόμενος  τις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στο ΑΜΙΑ, να ακυρώσει αμέσως το αμφιλεγόμενο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο είχε υπογράψει ο προκάτοχός του  με το Ιράν, και τόνισε πως θεωρούσε ανέκαθεν την εν λόγω συμφωνία αντισυνταγματική. «Υποφέρουμε ακόμα από τις καταστροφικές συνέπειες των δύο βομβιστικών επιθέσεων και βρισκόμαστε στο σκοτάδι ως προς το τι έγινε», πρόσθεσε ο Μάκρι.

Οι εργασίες του Συνεδρίου του WJC ξεκίνησαν στις16.3.2016 με ομιλίες και εισηγήσεις από εκπροσώπους εβραϊκών οργανισμών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Αργεντινή και το Ισραήλ.  

Στην ομιλία του o πρόεδρος του WJC ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως ο αντισημιτισμός και οι αντισημίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται σθεναρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε εκδηλώνονται. «Οι Εβραίοι δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Είμαστε λίγοι σε αριθμό – υπάρχουν μόνο 15 εκατομμύρια Εβραίοι σε όλο τον κόσμο – αλλά είμαστε ταλαντούχοι και καινοτόμοι άνθρωποι. Αποτελεί υποχρέωση του WJCνα αξιοποιήσει αυτές τις εξαιρετικές ικανότητες». Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους σχετικά με τις αντισημιτικές συκοφαντίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος του WJCδήλωσε: «Θα απαντήσουμε στα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας την αλήθεια. Μην ξεχνάμε ένα σημαντικό γεγονός˙ δεν είμαστε οι Εβραίου του 1930. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Ο κόσμος θα ακούσει τη φωνή μας», κατέληξε στην ομιλία του ο Λόντερ, δεχόμενος το θερμό χειροκρότημα των αντιπροσώπων.          

Στη συνέχεια έγιναν εισηγήσεις και συζήτηση για την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την απόδοση φόρου τιμής, παρουσία μελών της οικογένειάς του, στον αείμνηστο ειδικό εισαγγελέα στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο ΑΜΙΑ, Αλμπέρτο Νιζμάν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του τον Ιανουάριο του 2015 κάτω από ύποπτες συνθήκες.                               

Η Ολομέλεια του WJC εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το κίνημα BDS (Boycott, Divestment and Sanction) κατά του Ισραήλ και κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη πως απέτυχαν να ανταποκριθούν στα ιδανικά και το καταστατικό τους, έχοντας μετατραπεί σε ένα «χωνευτήρι αντισημιτισμού». Το WJC θεωρεί πως το κίνημα BDS, καθώς και κάθε άλλη προσπάθεια απονομιμοποίησης του κράτους του Ισραήλ αποτελούν εκδηλώσεις αντισημιτικών διακρίσεων κατά της μόνης αληθινά δημοκρατικής χώρας στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα υπονομεύουν κάθε γνήσια προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή. Το κείμενο που υιοθετήθηκε από τους αντιπροσώπους επιδοκιμάζει όσες χώρες και ηγέτες κοινοτήτων ανέλαβαν συγκεκριμένη δράση, προκειμένου να καταδικάσουν το BDSκαι να  αναγνωρίσουν το μεροληπτικό χαρακτήρα αυτού του κινήματος, καθώς και άλλων μορφών παράνομης δραστηριότητας κατά του κράτους του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου επιδόθηκε στον πρόεδρο της Παραγουάης κ. Χοράτσιο Καρτές από τον πρόεδρο του Λατινοαμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου Τζακ Τέρπινς το «Βραβείο Σαλόμ». 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκε στις 17.3.2016,  από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αργεντινή, στο κτήριο του AMIAεκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων, παρουσία της αντιπροέδρου της Αργεντινής, καθώς και επιζώντων και μελών των οικογενειών των θυμάτων. Κατά την εκδήλωση έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του WJC, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι Εβραίοι είμαστε λίγοι σε αριθμό και έχουμε υποφέρει πολλά. Ίσως γι’ αυτό νοιαζόμαστε βαθιά ο ένας για τον άλλον. Το WJC και οι απανταχού Εβραίοι βρισκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και της εβραϊκής κοινότητας της Αργεντινής. Μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται περίεργο που υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι -ενώ δεν έχουν έρθει ποτέ στην Αργεντινή- συγκινούνται βαθύτατα από τις δύο αυτές τραγωδίες. Όχι όμως στους Εβραίους. Αυτό οφείλεται στο ότι ο εβραϊσμός  στηρίζεται στους νόμους και τη δικαιοσύνη. Δεν θα επαναπαυθούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη». Ομιλία έγινε επίσης από τον υπουργό Παιδείας του Ισραήλ Ναφταλί Μπένετ. Οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ζωντάνεψαν μέσα από τις μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων.

Συμπερασματικά το WJC καλεί σε μια εντατικοποίηση της προσπάθειας ενάντια σε κάθε είδους παρακίνησης σε θρησκευτική βία και σε επείγουσα επαγρύπνηση έναντι του Ιράν. Σε ψήφισμά του, το WJC παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει στη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ιράν σε οργανώσεις που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, να φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στα όργανα των αρμόδιων διεθνών οργανισμών και να ζητήσει από την ιρανική κυβέρνηση να παραδώσει τους Ιρανούς υπηκόους που σχετίζονται με τις επιθέσεις.                                 

Η Ολομέλεια αποφάνθηκε πως οι ηγέτες όλου του κόσμου, καθώς επίσης οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι διεθνείς οργανώσεις πρέπει να χαράξουν από κοινού μια αποτελεσματική στρατηγική, προκειμένου να εκριζώσουν κάθε είδους υποκίνηση και στρατολόγηση ατόμων από εξτρεμιστές, χωρίς να εξαιρούνται αυτές που γίνονται μέσα από τα τζαμιά και τα κοινωνικά δίκτυα.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο απευθύνει επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα και ιδίως στις χώρες του Κόλπου, να παρέμβουν από κοινού με τις θρησκευτικές ηγεσίες, προκειμένου να διασφαλίσουν πως τα τζαμιά και άλλα πολιτιστικά και θρησκευτικά ιδρύματα τα οποία χρηματοδοτούν δεν ενισχύουν ριζοσπαστικά ή εξτρεμιστικά κηρύγματα, ή στρατολογήσεις, ούτε επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση προς το σκοπό αυτό των όποιων δυνατοτήτων τους.          

Η Ολομέλεια υπογράμμισε επίσης πως είναι αναγκαίο να αναγνωριστούν οι συγγένειες και οι δεσμοί ανάμεσα στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και στην τρομοκρατία που υφίστανται οι Ισραηλινοί και άλλοι όλα αυτά τα χρόνια από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τη Μπόκο Χαράμ, καθώς και απ’ όσους προηγήθηκαν και όσους συμμαχούν μαζί τους.                       

Οι Εβραίοι ηγέτες καλούν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση σε θρησκευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των κέντρων κάθε τοπικής κοινότητας, ως έγκλημα μίσους. Το ψήφισμα, τέλος,  επαναβεβαιώνει την επιθυμία του WJCνα εργαστεί προκειμένου να προστατευθεί κάθε μειονοτική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι, των χριστιανικών και των μουσουλμανικών κοινοτήτων, αλλά και κάθε κοινότητα που απειλείται από τη σεχταριστική βία.