Στις 13.5.2016, ο κ. Χάϊντς Κούνιο, επιζών του Ολοκαυτώματος, μίλησε για το Ολοκαύτωμα και την τραγική εμπειρία του στο Άουσβιτς, σε φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, στα πλαίσια του μαθήματος «Διδασκαλία της ιστορίας με τη χρήση πηγών». Στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Χρόνος» της Θράκης δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο από την ομιλία του Χάϊντς Κούνιο.

Έγραψε το βιβλίο «Έζησα το θάνατο - Το ημερολόγιο του αριθμού 109565» και συνέταξε κατάλογο με τα στοιχεία ταυτότητας δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ο άνθρωπος που έχει στο σώμα του και την ψυχή του το Ολοκαύτωμα. Ο Χάιντς Κούνιο, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή.

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδασκαλία της ιστορίας με τη χρήση πηγών» φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ο Χάιντς Κούνιο και μίλησε στην κάμερα του "Χ". Μην επιτρέψετε ξανά να γίνουν τα εγκλήματα του ολοκαυτώματος, ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της κάμερας του "Χ" και στην δημοσιογράφο Δήμητρα Συμεωνίδου, λέγοντας ότι τα εγκλήματα έγιναν από έναν δαιμονισμένο άνθρωπο.

Ο Χάιντς Κούνιο με τον αριθμό 109565 μεταφέρθηκε το 1943 στα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου και άρχισε τον αγώνα της επιβίωσης στο στρατόπεδο. Ύστερα από δύο χρόνια κράτησης, ο Χάιντς Κούνιο μεταφέρθηκε, μαζί με άλλους κρατούμενους, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχαουζεν στην Αυστρία και στη συνέχεια σ’ εκείνο του Έμπενζεε στην ίδια χώρα. Κατά την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις συμμαχικές δυνάμεις, στις 6 Μαΐου 1945, ο Χάιντς Κούνιο ζύγιζε μόλις 35 κιλά και η ζωή του βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχασε το 95% του εβραϊκού πληθυσμού της, η οικογένεια Κούνιο άρχισε τον αγώνα της επιβίωσης και της αναδημιουργίας. Έγραψε το βιβλίο «Έζησα το θάνατο- Το ημερολόγιο του αριθμού 109565» και συνέταξε κατάλογο με τα στοιχεία ταυτότητας δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη. Είναι από τους ελάχιστους επιζώντες της Γενοκτονίας των Εβραίων στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια δέχεται με ευχαρίστηση προσκλήσεις της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα για να μεταφέρει τη συγκλονιστική εμπειρία του στις νεότερες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στην Κομοτηνή σήμερα, συνοδευόμενος από την γυναίκα του, την κόρη του και τον γαμπρό του.

Πηγή: ιστοσελίδα ΧΡΟΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Χ. ΚΟΥΝΙΟ: