Την Δευτέρα, 30.5.2016, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους «Έλληνες Δίκαιους των Εθνών», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών. Το νέο αυτό βιβλίο, σε επιμέλεια της Προϊσταμένης του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κας Φωτεινής Τομαή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού  Εσωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη, ο οποίος τόνισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στο μέτωπο της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Μάζης, ο οποίος επεσήμανε τα ιστορικά παραδείγματα αυταπάρνησης και αλτρουισμού που επέδειξαν κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής οι Δίκαιοι των Εθνών. Ταυτόχρονα, ο κ. Μάζης προέβη σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του πως οι λόγοι που εξέθρεψαν τον Ναζισμό δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως.

Η επιμελήτρια του βιβλίου κα Φωτεινή Τομαή, παρουσίασε την προσπάθεια συγκέντρωσης του ιστορικού υλικού, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στη συνεργασία της με το Ίδρυμα Γιαντ Βασέμ, καθώς και στις μαρτυρίες που συνέλλεξε, με σκοπό πάντοτε την πληρέστερη παρουσίαση της υπόθεσης των Ελλήνων Δικαίων.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε τόσο ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός, όσο και  ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας του ελληνικού εβραϊσμού και διαφύλαξης της μνήμης των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας.   

Αν μπορούσε κανείς να εντοπίσει την συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων, αυτή θα βρισκόταν σίγουρα στον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες Δίκαιοι των Εθνών κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Η συμβολή των Ελλήνων Δικαίων στη διάσωση πολλών εβραϊκών οικογενειών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, μας λυπεί βαθύτατα που, σε μια τέτοια εκδήλωση, δεν έλειψαν και ορισμένες παραφωνίες. Οι άστοχες αναφορές και οι στερεοτυπικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος των Εβραίων ελλοχεύουν δυστυχώς παντού. Χαρακτηριστικά, ο δημοσιογράφος και συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Μανώλης Κοττάκης, δεν κατόρθωσε να αποφύγει τα στερεότυπα περί ενός παγκόσμιου εβραϊκού λόμπυ και της τεράστιας ισχύος που αυτό έχει. Γι’ αυτόν το λόγο οφείλουμε να επαγρυπνούμε πάντοτε, προκειμένου να μην αφήνεται πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω διαιώνιση των αντισημιτικών αυτών στερεοτύπων στην κοινωνία μας.

- Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου του ΚΙΣΕ κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.

- Διαβάστε εδώ την ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη.