Ο πρόεδρος του WJC Ρόναλντ Λόντερ υποδέχθηκε και ξενάγησε τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν στην γκαλερί του, Neue Galerie, στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τρίτη 20.9.2016. Στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ρ. Λόντερ προς τιμήν του κ. Κερν τον προσφώνησε ως «έναν ειλικρινή φίλο του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού», ενώ κατά την αντιφώνησή του ο Αυστριακός καγκελάριος επαίνεσε και συνεχάρη τον κ. Λόντερ για τη μεγάλη συμβολή του στη διατήρηση της εβραϊκής ζωής της Αυστρίας. [Στη φωτογραφία ο Ρ. Λόντερ παρουσιάζει στον καγκελάριο της Αυστρίας τον διάσημο πίνακα του Γκούσταβ Κλίμτ «Πορτραίτο της Αντέλ Μπλοχ – Μπάουερ», η ιστορία του οποίου ενέπνευσε το σενάριο της ταινίας «Η γυναίκα από χρυσό». Ο πίνακας είχε κλαπεί από τους νόμιμους κατόχους του από τους Ναζί στην κατοχική Βιέννη. Τον διεκδίκησε και τον κέρδισε η Μ. Αλτμαν ύστερα μακρόχρονη προσπάθεια δικαστικών αγώνων για να ανακτήσει τα οικογενειακά της κειμήλια. Όπως είναι γνωστό, ο Ρ. Λόντερ είχε καθοριστικό ρόλο στο θέμα της απόδοσης των αρπαγέντων από τους Ναζί έργων τέχνης].

Παράλληλα, συνεχίζοντας την αξιόλογη διπλωματική τους δραστηριότητα, και με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπείες αξιωματούχων του WJC, καθώς και ο πρόεδρος Ρ. Λόντερ είχαν συναντήσεις με πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και στελέχη πολλών χωρών και συζήτησαν επίκαιρα θέματα. Συγκεκριμένα συναντήσεις έγιναν με: τον πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda, την γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας Tone Skogen, τον πρόεδρο της Αργεντινής Mauricio Macri, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdelfattah el-Sissi, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Miro Kovač, τον υπουργό Επικρατείας του Μονακό Serge Telle, τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Mikheil Janelidze, τον πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Small, τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Lubomír Zaorálek, τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Paolo Gentiloni Silveri, τον πρωθυπουργό της Μάλτας  Joseph Muscat, τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev και τον υπουργό Εξωτερικών Daniel Mitov.

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία που προώθησε το WJC ήταν η κοινή συμφωνία για την προστασία χώρων πολιτισμικής κληρονομιάς των εθνικών ομάδων καθώς και εκείνων που υπέστησαν ζημιές κατά το Ολοκαύτωμα, που συνυπέγραψαν η Λευκορωσία και οι ΗΠΑ. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 21.9.2016, στα γραφεία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) στη Νέα Υόρκη, από τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακάι και την πρόεδρο της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Αμερικανικής Κληρονομιάς στο Εξωτερικό Λέσλι Βάϊς, παρουσία του προέδρου του WJC Ρόναλντ Λόντερ.

Σχετικά:

- World Jewish Congress President hosts Austrian Chancellor Christian Kern

- Belarus and US sign cultural heritage agreement