Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) τίμησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με το Βραβείο των Εθνών  «Light Unto» για τη σταθερή υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, τη διαρκή επιδίωξη ειρήνης και την ακλόνητη δέσμευσή του για τη διατήρηση φιλικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Το βραβείο του απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής της AJC, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων η ηγεσία της AJC, εκπρόσωποι της Ελληνο-Αμερικανικής και της Κυπριακής Κοινότητας, καθώς και Ισραηλινοί Διπλωμάτες.         

Η τιμητική διάκριση επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Κύπρου από τον  διευθύνοντα σύμβουλο της AJCκ. Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος έχει συναντηθεί αρκετές φορές μαζί του στην Κύπρο και τη Νέα Υόρκη. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στη Νέα Υόρκη ο επίτιμος πρόεδρος της AJCκ. Στάνλεϊ Μπέργκμαν. 

Κατά την ομιλία του ο κ. Χάρις μίλησε για την προσωπικότητα του Κύπριου Προέδρου, χρησιμοποιώντας εμφατικά ορισμένες λέξεις στα ελληνικά. «Όπως αναφέρει ο προφήτης Ησαϊας το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή είναι η ειρήνη, αλλά για να την επιτύχεις χρειάζεσαι θάρρος και σοφία, αρετές που ο Κύπριος Πρόεδρος τις διαθέτει, αφού έχει δείξει την αποφασιστικότητά του για την ειρηνική επανένωση της χώρας του, καθώς και την πραγματική του φιλία στις ΗΠΑ και τον εβραϊκό λαό», επεσήμανε ο κ. Χάρις.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αισθάνεται πάρα πολύ υπερήφανος για την τιμητική διάκριση που λαμβάνει από την AJCκαι επεσήμανε πως η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της AJCαναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των ετών και πως αυτό το βραβείο «είναι μία απόδειξη της κοινής πεποίθησής μας στην ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά και των υπερατλαντικών».         

 «Η AJC, μέσω της μακρόχρονης συνεργασίας της με την Ελληνική Διασπορά, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. «Βασιζόμαστε στην απαραίτητη υποστήριξη της AJC, ώστε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».     

«Η AJCέχει αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος και ακούραστος υπέρμαχος των κοινών αξιών μας, καθώς και του οράματος για την περιοχή», τα οποία βασίζονται στις κοινές αρχές της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της ειρήνης και της καταπολέμησης του αντισημιτισμού, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. 

«Το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος, καθώς και μία δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος και συμπλήρωσε πως η Κύπρος θα συνεχίσει «να είναι υπέρμαχος της  ασφάλειας του Κράτους του Ισραήλ και να μην συναινεί σε μονομερή μέτρα τα όποια θα επηρέαζαν τις σχέσεις ΕΕ και Ισραήλ».    

Σχετικά με τον αντισημιτισμό, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εκστρατεία της AJCγια την υπογραφή της Διεθνούς Διακήρυξης «Δήμαρχοι ενωμένοι κατά του Αντισημιτισμού», την οποία προσυπέγραψαν πολλοί Κύπριοι Δήμαρχοι, γεγονός που αποδεικνύει τη σταθερή θέση της Κύπρου στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Ο αντισημιτισμός είναι ένα «κακό» το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. Περισσότεροι από 500 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί Δήμαρχοι, συμπεριλαμβανομένων και 22 Κύπριων, προσυπέγραψαν τη Διακήρυξη.   

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για μία ειρηνική επανένωση του νησιού, η οποία θα δώσει ένα τέλος στην επί 42 χρόνια Τουρκική Κατοχή του 40% της χώρας και συμπλήρωσε πως είναι σημαντική η συμβολή της Τουρκίας για την επίτευξη αυτού του σκοπού. 

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα AJC