Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καθώς τα χρόνια περνούν και απομακρυνόμαστε από αυτά τα γεγονότα, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρέος μας να θυμόμαστε και να συλλογιζόμαστε. Η μνήμη είναι ιερό καθήκον όλων των ανθρώπων με καλή θέληση. Αυτό μας δίδαξε ο Έλι Βίζελ, κάτοχος του Nόμπελ Ειρήνης που πέθανε πέρυσι, αφού αφιέρωσε τη ζωή του στο να αποτελέσει τη φωνή των επιζώντων, μιλώντας για τις θηριωδίες της Σοά.          

Το χρέος μας με το πέρασμα των χρόνων γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, διότι οι επιζώντες, αλλά και όσοι βίωσαν τον Ναζισμό, μειώνονται αφήνοντας στις νεότερες γενιές την ευθύνη να διαδώσουν το μήνυμα πως δεν ξεχνούν,  το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε «Θυμόμαστε».    

Η ΕΕ το Μάιο του 2016 έκανε συμφωνία με τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας πληροφοριών, καθώς και με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ανιχνεύονται και να αφαιρούνται μέσα σε 24 ώρες παράνομες αναρτήσεις ρητορικής μίσους. 

...Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εμποδίσει και να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό όπως και να εμφανίζεται και να διασφαλίσει ότι οι Εβραίοι θα μπορούν να ζουν τη ζωή που επιθυμούν στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ένα μέρος ειρήνης και ανεκτικότητας, η οποία αντιστέκεται στη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ