To Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC), σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, διοργάνωσε στην έδρα του στις Βρυξέλλες στις 25 Ιανουαρίου 2017 τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. [Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης].

Η φετινή τελετή αφιερώθηκε στην Ανασύσταση των Ταυτοτήτων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Όσο δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τα ονόματα, ή κάποια φωτογραφία τους, δεν μπορούμε να διασώσουμε τη μνήμη τους. Ορισμένα από τα θύματα είχαν την τύχη να μπορέσουν να διασώσουν όχι μόνο τη δική τους ταυτότητα και προσωπικότητα, αλλά και την ταυτότητα πολλών άλλων θυμάτων, μέσα από τη λογοτεχνία, την τέχνη και τη μουσική.

Για το λόγο αυτό η τελετή ξεκίνησε με μια συγκινητική προβολή με θέμα την κληρονομιά του Felix Nussbaum και τη δυνατότητά του μέσα από τη ζωγραφική του τέχνη να αποκαλύψει τον τρόμο του Ολοκαυτώματος. 

Ο κ. Αντόνιο Ταγιάνι εγκαινίασε την τελετή, η οποία συνεχίστηκε με χαιρετισμό του δρ Μοσέ Κάντορ, Προέδρου του EJC. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η πρέσβειρα της UNESCO για την Εκπαίδευση και το Ολοκαύτωμα κ. Μπεάτε Κλάρσφελντ και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανεκτικότητα και την Συμφιλίωση, κ. Τόνυ Μπλαιρ.   

Ο κ. Ταγιάνι κάλεσε τους συμμετέχοντες στην τελετή να θυμηθούν «τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος», ώστε να εξαχθούν διδάγματα για ένα «μέλλον με βάση την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Διαβεβαίωσε σθεναρά ότι «κανένας Εβραίος δεν πρέπει να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη» και εξέφρασε την ανησυχία του για την επίμονη ύπαρξη και την άνοδο του αντισημιτισμού, αλλά και για τη μείωση του εβραϊκού πληθυσμού στην Ευρώπη.

Ο δρ Μοσέ Κάντορ υπογράμμισε την ανάγκη να μην ξεχάσουμε ότι «εμείς, οι Ευρωπαίοι Εβραίοι, θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και να είμαστε πιστοί σε αυτή, όπως ήμασταν πάντοτε. Υπολογίζουμε ότι και η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι πιστή σε εμας, πιστή στην ιδέα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πάντοτε ένα μέλλον εδώ στην Ευρώπη». 

Η κ. Μπεάτε Κλάρσφελντ, η οποία διερεύνησε τα εγκλήματα των Ναζί και βοήθησε να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «έχουμε και άλλες μάχες να δώσουμε, όπως τη μάχη εναντίον του λαϊκισμού στην Ευρώπη». 

Στη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκε το «Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Ανεκτικότητας» στον σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι, για το κινηματογραφικό του έργο ενάντια στον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία και κυρίως για το τελευταίο του έργο για το Ολοκαύτωμα με τίτλο «Παράδεισος». Ο κ. Κοντσαλόφσκι υπενθύμισε στο κοινό τη σημασία του να διδάσκουμε στις νεότερες γενιές τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μοναδική συναυλία με σολίστα τον μαέστρο Βλάντιμιρ Σπιράκοφ της Ορχήστρας Βιρτουόζων της Μόσχας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ηγέτες της Ε.Ε., μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρεσβευτές, Πρόεδροι των εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης, θρησκευτικοί ηγέτες και γνωστοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

Πηγή: EJC, 25.1.2017

*Τον Ελληνικό Εβραϊσμό στις εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ο οποίος μετείχε επίσης και στη γενική συνέλευση του EJC.