Στις 19 Μαΐου 2007, ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάς - Ισραήλ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, διοργάνωσαν εκδήλωση για να απονεμηθεί η τιμητική διάκριση και το δίπλωμα του Δικαίου των Εθνών του Yad Vashem , σε δύο οικογένειες της Θεσσαλονίκης που έσωσαν τη ζωή Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής.
   
Την τιμητική αυτή διάκριση του Yad Vashem απένειμε στους απογόνους των οικογενειών του Γιώργου Γκουραμάνη και του Γιάννη Κεντρωτή, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Αλί Γιαχία και ο πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυϊδ Σαλτιέλ.
   
Ο πρέσβης του Ισραήλ κ. Γιαχία στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σπουδαιότητα της διάκρισης αυτής, με την οποία διαιωνίζεται η μνήμη όσων βοήθησαν στη διάσωση Εβραίων κατά την Κατοχή. "Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους ο κόσμος θα ήταν φτωχότερος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρέσβης.
   
Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, υποστήριξε πως εκδηλώσεις όπως αυτή αποτελούν το "νευραλγικό δεσμό" ανάμεσα στους δύο λαούς.
   
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδος - Ισραήλ κ. Γιώργος Σολεμετζίδης έκανε λόγο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
   
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιώργος Ορφανός, Βουλευτές, Πρόξενοι ξένων χωρών, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Μάνθος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Αρχών της πόλης.