Η  Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, στα πλαίσια των Ημερών Μνήμης για τον εκτοπισμό των Εβραίων της Ρόδου και της Κω, πραγματοποίησε και φέτος σειρά εκδηλώσεων που έγιναν στη Ρόδο από 21 – 23 Ιουλίου 2017. Τις λειτουργίες του Σαμπάτ και την Ασκαβά τέλεσε ο Ραββίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων και οργανώσεων απ΄ όλη την Ελλάδα και ομόθρησκοι απ΄όλον τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 21.7.2107, με επίσκεψη στο εβραϊκό Νεκροταφείο της Ρόδου, λειτουργία στη Συναγωγή και επίσημο δείπνο του Καμπαλάτ Σαμπάτ. Το βράδυ του Σαββάτου 22.7.2017, στον μαγευτικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, έγινε η συναυλία της υψίφωνου Μαριάντζελας Χατζησταματίου. Το μουσικό πρόγραμμα, με θέμα «Τραγουδάμε και θυμόμαστε, ένα μουσικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο», περιελάμβανε καινούργια και παλιά τραγούδια από Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα, Ισραήλ αλλά και κομμάτια διάσημων συνθετών όπως των Μάνου Χατζιδάκη, Bob Dylan, Leonard Cohen, Paul Simon, από διαφορετικές εποχές, καθώς και παραδοσιακά ελληνικά, σεφαραδίτικα τραγούδια της Ρόδου και γίντις.

Την Κυριακή, 23.7.2017, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στη Συναγωγή της Ρόδου  χοροστατούντος του Ραββίνου Αθηνών. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγιναν ομιλίες  από τον κ. Σολομών Παρέντε εκ μέρους του ΚΙΣΕ και τον κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Δρ. Δημήτρης Γουλής, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στη σημασία της διδασκαλίας της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.  Η Μαριάντζελα Χατζησταματίου ερμήνευσε τους ύμνους Ελί Ελί και Αβίνου μαλκένου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το ίδιο βράδυ με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Dennis Gansel "Το Κύμα" (Die Welle), στον θερινό κινηματογράφο "Ρόδον". Πρόκειται για μια ταινία-καταγγελία του Ναζισμού που τονίζει το πόσο επικίνδυνα εύκολη είναι η διάδοση των φανατικών ιδεολογιών.

Όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τις άριστα επιμελημένες εκδηλώσεις που δεν αποτελούν μόνον φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά διατηρούν άσβεστη τη μνήμη τους, και προάγουν παράλληλα τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της εβραϊκής κοινότητας του νησιού.