Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) διοργανώνει έκθεση με τίτλο: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ». Η περιοδεύουσα έκθεση του ΕΜΕ διερευνά το θέμα των κρυμμένων εβραιόπαιδων της Κατοχής, μέσα από ιστορίες παιδιών από όλο τον ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις εμπειρίες, εξελίξεις και καταλήξεις που βίωσαν αυτά τα άτυχα «παιδιά του πολέμου». Άνθρωποι απλοί, οι οποίοι χωρίς κανένα ιδιαίτερο συμφέρον προστάτεψαν τους κατατρεγμένους σε στιγμές που εκείνοι βρίσκονταν στα έσχατα όρια της απόγνωσης, μην έχοντας τρόπο να αμυνθούν τον απηνή διωγμό που οι κατακτητές είχαν εξαπολύσει εναντίον τους. Όχι μόνο μεμονομένα άτομα, αλλά συχνά οικογένειες ολόκληρες, βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια Χριστιανών συμπολιτών τους.

Η έκθεση θα λάβει μέρος από την 1η Νοεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στο κατάλυμα  της Γαλλίας, οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη. Ώρες λειτουργίας:   10.00π.μ. – 13.00μ.μ. για τα Σχολεία & 17.00μ.μ. – 20.00μ.μ. για το κοινό. Θα παραμείνει ανοιχτή και το Σαββατοκύριακο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα γίνουν στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 18.00μμ.

Στην έκθεση  θα παρευρεθούν και δύο από τα «Κρυμμένα Παιδιά» ο κ. Αλέξανδρος Σιμχά και η κα Ρέινα Σιακκή - Μόλχο.

Με αφορμή την παραπάνω έκθεση και τις ιστορίες κρυμμένων παιδιών στην Ελλάδα της Κατοχής, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για Σχολεία από την μουσειοπαιδαγωγό του ΕΜΕ και θα προκηρυχθεί λογοτεχνικός διαγωνισμός συγγραφής σύντομου διηγήματος, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν λίγο πριν από την έναρξη της και τα βραβεία θα χορηγήσει η Εβραϊκή Κοινότητα Ρόδου.

Προβολές βραβευμένων ταινίων

Στα πλαίσια του προγράμματος θα γίνει προβολή  βραβευμένων ταινιών για μαθητές στον κινηματογράφο Pallas: την Τρίτη 24.10.2017 και ώρες 10.00π.μ. – 12.30μ.μ.: LaRafle, τη νύχτα που χάθηκαν τα αστέρια και την Τετάρτη 25.10.2017και ώρες 10.00μ.μ.  - 12.30μ.μ.: Η κλέφτρα των βιβλίων.