Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας τιμήθηκε ο Αλέξανδρος Μωυσής για το βιβλίο του «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898 – 1944: οι στερεοσκοποικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού».

Ένα βιβλίο το οποίο στηρίχτηκε στο αρχειακό υλικό της οικογένειας και κυρίως του πατέρα του Ραφαήλ, και το οποίο αποτελεί μια σπουδαία αναφορά μέσα από φωτογραφίες και κείμενα στην πόλη των Ιωαννίνων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο δήμος Ιωαννιτών έχει δωρίσει το συγκεκριμένο βιβλίο σε πολλούς επίσημους επισκέπτες στο πλαίσιο των δημοσιών σχέσεων που αναπτύσσει.

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2017, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία, και το έργο του Αλέξανδρου Μωυσή διακρίθηκε στην κατηγορία των «γραμμάτων και τεχνών».

Ο δήμος Ιωαννιτών συγχαίρει τον συγγραφέα για την  τιμητική του διάκριση και αισθάνεται υπερήφανος που ένα βιβλίο με αναφορά στα Γιάννενα βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών. «Είναι τιμή μας που το βιβλίο του καθηγητή του MIT Αλέξανδρου Μωυσή βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Πρόκειται για μία σπουδαία διάκριση η οποία αφορά και τα Γιάννενα. Ως δημοτική αρχή είχαμε διακρίνει την ποιότητα και τη σημασία του έργου του κ. Μωυσή και για τον λόγο αυτό ο δήμος συμμετείχε στην επίσημη παρουσίασή του, ενώ έχει επιλεγεί να δίνεται ως αναμνηστικό σε πολλούς επίσημους επισκέπτες του δήμου μας είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την αξιοποίηση του αρχείου του πατέρα του και τη συγγραφή ενός σπουδαίου βιβλίου που προβάλει τα Γιάννενα με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, 4.1.2018