Την Κυριακή, 23.6.02, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την ανάπεμψη Ψαλμών -Τεϊλίμ- στη Συναγωγή. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μετέβησαν στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όπου έχει τοποθετηθεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος.
    Η επιμνημόσυνη αναπέμφθηκε από το Σοφολογιώτατο Ραββίνο Αθηνών κ. Ιακώβ Αράρ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του ΚΙΣ και τον Δήμαρχο Ροδίων κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο. Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του τόνισε ότι το Μνημείο "αποτελεί την εκπλήρωση χρέους του Δήμου της Ρόδου προς όλους εκείνους τους Εβραίους που έζησαν στην πόλη μας και βίαια ξεριζώθηκαν και θανατώθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο από τους Γερμανούς". Στη συνέχεια το Μνημείο αποκάλυψαν ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του ΚΙΣ και η πρόεδρος της Ι.Κ. Ρόδου. Το ποίημα "Θρήνος στης Ρόδου το νησί", της Κλάρας Αβζαραντέλ - Σοριάνο, σε μετάφραση της Νίνας Ναχμία, απήγγειλε η κα Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία ήταν και η τελετάρχης της εκδήλωσης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Σάββα Καραγιάννη, τον Δήμαρχο Ροδίων, τον πρέσβη του Ισραήλ κ. Νταβίντ Σασόν, τον βουλευτή της Ν.Δ. και τ. υπουργό κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, τον πρόεδρο του ΚΙΣ και τους εκπροσώπους των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος. Εκ μέρους των Ροδίων ομήρων επιζώντων των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατέθεσαν στεφάνι η κα Σάρα Γερουσαλμή και ο κ. Ζακ Χασόν και εκ μέρους των Ροδίων Εβραίων που ζουν στο εξωτερικό η κα Στέλλα Λεβή και ο κ. Ζοζέφ Αλχαδέφ.

    Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και, τέλος, τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου, η οποία ανέκρουσε και τον Εθνικό Ύμνο.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος προς τιμήν των επισκεπτών.



Από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου.
Κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του ΚΙΣ.