Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής,  έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη βεβήλωση του μνημείου που έχει ανεγερθεί σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ:

«Σαν να μην υπήρξαν ποτέ», αυτός ήταν ο στόχος της «τελικής λύσης» των Ναζί. Γι’ αυτό δεν αρκέστηκαν στην δολοφονία 6 εκατομμυρίων αθώων Εβραίων αλλά κατέστρεψαν συναγωγές και νεκροταφεία, καταλήστευσαν και διένειμαν τις περιουσίες τους, άλλαξαν ονόματα οδών, έκαψαν βιβλία και προσπάθησαν να εξαφανίσουν ακόμα και τη μουσική που οι νότες της είχαν γραφτεί από Εβραίους.

Η βεβήλωση του μνημείου που μας θυμίζει ότι εκεί που σήμερα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν κάποτε το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης (ένα από τα σημαντικότερα εβραϊκά νεκροταφεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο), είναι μια απολύτως καταδικαστέα πράξη που ανήκει στην περιγραφείσα ναζιστική παράδοση και αντίληψη.

Για εμάς τους Χριστιανούς αποτελεί επιπρόσθετη προσβολή και πρόκληση το γεγονός ότι για την βεβήλωση χρησιμοποιήθηκε το ιερό σύμβολο του Σταυρού με τη φράση «Ιησούς Χριστός Νικά». Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ναζί είχαν φτάσει στο σημείο να επιζητούν έναν χριστιανισμό «καθαρό» από τον «εβραϊσμό», δηλαδή έναν Χριστιανισμό χωρίς Χριστό. Και είδαμε πού οδήγησε αυτό.

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ