Για τέταρτη συνεχή φορά εντός του 2018, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, το Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, βανδαλίστηκε από οπαδούς του Ναζισμού που χάραξαν τη σβάστικα για να αφήσουν το αποτύπωμα της μισαλλοδοξίας.

Φθάνει πιά με τη βεβήλωση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τους σκοταδιστές του μίσους και όσους τους ανέχονται. Οι επανειλημμένες καταδίκες του αντισημιτισμού θα αποδειχθούν ανώφελες εάν οι υπεύθυνοι δεν συλληφθούν προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Λίγες μόνον ημέρες μετά τη δημοσίευση των σοκαριστικών αποτελεσμάτων της έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, FRA, για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, η νέα βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύει την απόλυτη ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος επαναδιατυπώνει την πρόταση για υιοθέτηση του Ορισμού του IHRA για τον Αντισημιτισμό και από την Ελλάδα -στο πλαίσιο της πρόσφατης σχετικής Δήλωσης του Συμβουλίου της Ε.Ε.- που συνιστά έναν πρακτικό οδηγό για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των αντισημιτικών εγκλημάτων.

Απευθύνουμε δε και πάλι έκκληση για ενίσχυση των πρωτοβουλιών παιδείας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, διότι μόνον μέσω της γνώσης μπορεί να θωρακιστεί η κοινωνία από τους κήρυκες του μίσους.

Αθήνα, 17.12.2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος