Αγαπητοί αδελφοί,

Το Γιομ Ασοά είναι η μέρα που τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των 6.000.000 ψυχών ανάμεσά τους και 50.000 Θεσσαλονικείς, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης εξαιτίας του θρησκεύματός τους.

Το Ολοκαύτωμα δυστυχώς δεν αποτελεί ένα ξαφνικό, μεμονωμένο γεγονός. Βασίστηκε σε προκαταλήψεις αιώνων που εξελίχθηκαν σε διακρίσεις, διώξεις και τελικά στη βάναυση δολοφονία εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων.

Στις μέρες μας, για άλλη μια φορά ο αντισημιτισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιτήδειοι διασπείρουν ιδέες που βασίζονται στον αντισημιτισμό και το μίσος. Είναι λοιπόν χρέος μας να διδαχθούμε από το παρελθόν αν θέλουμε να αποφύγουμε την επανάληψη της θηριωδίας.

Φέτος δεν μπορούμε να τελέσουμε το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους αδελφούς μας όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Ακόμα και στο Ισραήλ αύριο που στις 10 το πρωί οι σειρήνες θα ηχήσουν για 2 λεπτά στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, οι πολίτες θα τιμήσουν το Γιομ Ασοά από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Το γεγονός αυτό ας αποτελέσει και για εμάς πηγή έμπνευσης, ας θυμηθούμε τους προγόνους μας και ας αναλογιστεί ο καθένας μας πώς μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Με τιμή,

Δαυίδ Σαλτιέλ

Θεσσαλονίκη, 20.4.2020