Εν μέσω πανδημίας -με 208 θανάτους και 15.589 κρούσματα Covid-19, που είχαν καταμετρηθεί μέχρι την Τρίτη 28.4.20- το Ισραήλ μνημόνευσε τους πεσόντες, τους στρατιώτες που  έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και τα θύματα της τρομοκρατίας. Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Ισραήλ επηρέασαν και το Γιομ Αζικαρόν, με τα στρατιωτικά νεκροταφεία να παραμένουν κλειστά και τις επίσημες τελετές να διεξάγονται χωρίς κόσμο με ζωντανές αναμεταδώσεις στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν κήρυξε την έναρξη του Γιομ Αζικαρόν, το απόγευμα της Δευτέρας 27.4.20, μαζί με ολιγάριθμη πολιτική και στρατιωτική αντιπροσωπεία, όλοι με μάσκες στο πρόσωπο. Η φλόγα της Μνήμης ανάφτηκε στο Δυτικό Τείχος από εκπροσώπους της Ένωσης Χήρων και Ορφανών του Ισραηλινού Στρατού, φέτος χωρίς τις χιλιάδες κόσμου που συνήθως συμμετέχουν στην τελετή. Η σειρήνα ήχησε το πρωί της Τρίτης 28.4.20 ακινητοποιώντας τα πάντα στη χώρα, ακόμα και την αραιή κυκλοφορία στους δρόμους, και οι πολίτες παρέμειναν σε στάση προσοχής, με σκυμμένο το κεφάλι, για δύο λεπτά, τιμώντας τα θύματα των πολέμων. 

Στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Όρους Χέρτζλ διαβάστηκαν τα ονόματα των πεσόντων, ενώ στρατιωτικές μονάδες είχαν τοποθετήσει από πριν από μία σημαία, ένα κερί κι ένα στεφάνι, σε καθέναν από τους τάφους.

Στους 23.816 ανέρχονται οι πεσόντες Ισραηλινοί στρατιωτικοί και στους 3.153 τα θύματα της τρομοκρατίας. Από πέρυσι έχουν προστεθεί στον κατάλογο του θρήνου 75 πεσόντες.

(Με στοιχεία από The Times of Israel 28.4.20, site Υπ.Εξ. Ισραήλ 27.4.20 και site JNS 28.4.20)