Στις 7.7.2020, τα 35 κράτη-μέλη και οι συνεργαζόμενες χώρες της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης «όλων των  προσπαθειών αποκατάστασης της φήμης των ατόμων που υπήρξαν συνένοχοι στα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και στη γενοκτονία των Ρομά».

Ο πρόεδρος του WJC κ. Ρόναλντ Λόντερ συνεχάρη τον IHRA για την απόφαση αυτή, που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειάς του στο Βερολίνο, με την οποία δίνεται ένα σαφές μήνυμα πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να απομονώνονται.

Ο πρόεδρος του WJC δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ιστορική αλήθεια και η ακρίβεια των γεγονότων πρέπει να διασφαλιστεί για το καλό των μελλοντικών γενεών. Προσπάθειες διαστρέβλωσης ή άρνησης των αληθινών γεγονότων που αφορούν στο Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της φήμης ή ακόμα και του εκθειασμού των συνεργατών των Ναζί, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες διότι ανοίγουν το δρόμο σε κάθε είδους ρατσιστικά και ξενοφοβικά κινήματα».  Το WJC έχει από ετών ταχθεί κατά των προσπαθειών αποκατάστασης των συνεργατών των Ναζί, που αποτελεί θέμα  εξαπλωμένο κυρίως στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

«Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ψευδών εθνικών αφηγήσεων που αποσκοπούν στο να ‘ξεπλύνουν’ τις ιστορίες των χωρών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», κατέληξε ο Ρ. Λόντερ.

Πηγή: Ιστότοπος WJC, 7.7.20