Ήταν πέρυσι το Κιπούρ όταν ένοπλος νεοναζί επιτέθηκε στη Συναγωγή του Χάλε, στη Γερμανία, προσπαθώντας να εισβάλει στο εσωτερικό της την ώρα της λειτουργίας. Η πόρτα ασφαλείας τον απέτρεψε και ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε μια περαστική γυναίκα και στη συνέχεια επιτέθηκε σε διπλανό εστιατόριο κεμπάπ, το οποίο στοχοποίησε λόγω των μουσουλμάνων ιδιοκτητών του.

Φέτος, σε μια συμβολική πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον Ισμέτ Τεκίν και τον αδελφό του, ιδιοκτήτες του εστιατορίου, η Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γερμανίας ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων μέσω της πλατφόρμας on-line εράνων “GoFundMe”.

Ο Τεκίν, που εργαζόταν στο εστιατόριο την ώρα της επίθεσης, δεν τραυματίστηκε γι΄ αυτό και δεν δικαιούται την προβλεπόμενη από τον γερμανικό νόμο αποζημίωση για τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Το εστιατόριο έχασε πολλούς πελάτες μετά την επίθεση και σήμερα κινδυνεύει.  

«Εμείς, ως Ένωση Εβραίων Φοιτητών της Γερμανίας (JSUD) πιστεύουμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία σε αυτή τη χώρα. Πιστεύουμε στην ειρηνική συμβίωση ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνότητα ή το χρώμα του δέρματος των πολιτών. Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη», έγραψαν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή τους.

Ο έρανος πέτυχε τον στόχο του συγκεντρώνοντας 7.000 ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες.

Πηγή: JTA, 10.9.2020