Ο οργανισμός International March of the Living διοργανώνει σειρά ομιλιών επιζώντων του Ολοκαυτώματος με τίτλο «Living Survivor», οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Fundacion Amigos de Yad Vashem Panama- EMET και τον οργανισμό March of the Living Toronto.

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 έγινε η ομιλία της Mania Hudy, από τον Καναδά, σε μια εμπνευσμένη συνέντευξη από την Dalia Mizrachi, εκπαιδευτικό και ενεργό μέλος του Fundacion Amigos de Yad Vashem Panama – ΕΜΕΤ.

Όσοι δεν καταφέραν να παρακολουθήσουν την ομιλία της Mania Hudy, μπορούν να την δουν ΕΔΩ  

Η ιστορία της Mania Hudy παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις. 

Γεννήθηκε στη Βαρσοβία, το 1933. Έζησε μια άνετη παιδική ηλικία μέχρι την εισβολή των Γερμανών το 1939. Όταν η οικογένειά της εξαναγκάστηκε να ζήσει στο γκέτο, η Mania, μόλις επτά χρονών, έκανε λαθρεμπόριο φαγητού για να βοηθήσει στη σίτιση της οικογένειάς της, χάρη στην "άρια" εμφάνισή της. Όταν αρρώστησε από τύφο σε ηλικία 10 ετών, αυτή και ο αδερφός της δραπέτευσαν και κρύφτηκαν από ένα ζευγάρι μη-Εβραίων στο δάσος. Όταν εκδιώχθηκε από την αγροικία, η Mania στάλθηκε με τρένο στο Άουσβιτς μαζί με άλλους πολωνούς κρατούμενους, αλλά κατέληξε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Επιβίωσε και απελευθερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό το 1945.

Μετά τον πόλεμο, η Mania επανενώθηκε ως εκ θαύματος με τη μητέρα και τα αδέλφια της και μετανάστευσε στο Ισραήλ μέσω της Γαλλίας. Στη συνέχεια, έζησε στην Αργεντινή για πάνω από μια δεκαετία. Αυτή τη στιγμή κατοικεί στο Τορόντο του Καναδά και έχει πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

Η Mania βρίσκει απίστευτη δύναμη με το να μοιράζεται την ιστορίας της με την επόμενη γενιά.

*Στοιχεία από το Newsletter του ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ